ŠKOTSKA PREMIJERKA NAJAVILA OTCEPLJENJE NAKON BREGZITA: Pristalice nezavisnosti Škotske uskoro će pobediti
Foto: AP/Neil Hanna/PA

BREGZIT

ŠKOTSKA PREMIJERKA NAJAVILA OTCEPLJENJE NAKON BREGZITA: Pristalice nezavisnosti Škotske uskoro će pobediti

Planeta -

Istorijski razlaz Zastava Ujedinjenog Kraljevstva više nije u institucijama u Briselu, a škotska premijerka Nikola Sturdžon traži novi referendum o nezavisnosti

Velika Britanija od ponoći nije više članica Evropske unije.

- Najvažnija stvar koju treba reći jeste to da ovo nije kraj, već početak. Ovo je trenutak novog svitanja, a zavesa se podiže za početak novog čina. To je trenutak istinske nacionalne obnove i promene - poručio je Boris Džonson, britanski premijer, u govoru koji je objavljen povodom bregzita.

AP napominje da nisu svi srećni što je Britanija u ponoć postala prva zemlja koja napušta EU. Tako u Edinburgu zastava nije spuštena sa škotskog parlamenta.

Nisu srećni

Poslanici su odlučili da je zadrže kao simbol njihovog protivljenja bregzitu. Škotska vlada će dve vladine zgrade osvetliti u bojama zastave EU, plavoj i žutoj.

- Za mnoge je dan stvarne i duboke tuge. Ta tuga je ispunjena i besom. Učiniću sve što je u mojoj mogućnosti da ove godine organizujemo referendum o otcepljenju Škotske. Pristalice nezavisnosti Škotske uskoro će pobediti - rekla je Nikola Sterdžon, škotska premijerka.

Stanovnici Londona su, takođe, glasali za ostanak u EU. Gradonačelnik prestonice Sadik Kan poručio je da će London uvek ostati „istinski svetski, evropski grad“.

- I dalje ćemo biti svetionik naprednih ideja, liberalnih vrednosti - kazao je Kan.

Bez Big Bena

BBC je juče dodao da se u ponoć Big Ben neće oglasiti jer su u toku radovi na renoviranju, a u Briselu britanska zastava će biti uklonjena iz institucija EU.

Odmah po napuštanju EU, Britanija ulazi u 11-mesečni period tranzicije, tokom koje će nastaviti da se pridržava pravila EU i uplaćuje novac EU.

Lideri EU MIŠEL: IMAĆE MANJI PRISTUP TRŽIŠTU

Lideri Evropske unije poručili su na konferenciji za novinare u Briselu da Unija želi najbolje moguće odnose s Velikom Britanijom posle njenog izlaska, ali podsetili da oni ne mogu biti isti kao i dok je ona bila članica.

- Što se više Velika Britanija bude odvajala od standarda EU posle bregzita, imaće manji pristup jedinstvenom evropskom tržištu - rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

(Kurir.rs / Foto:AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track