Najnovije vesti

JAPAN U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA: Premijer Šinzo Abe naredio ministrima da preduzmu dodatne mere! (VIDEO)
Foto: EPA

epidemija

JAPAN U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA: Premijer Šinzo Abe naredio ministrima da preduzmu dodatne mere! (VIDEO)

Planeta

Japanski premijer Šinzo Abe naložio je danas ministrima da preduzmu dodatne korake u borbi protiv epidemije novog koronavirusa, koja se širi u toj zemlji.

Abe je istakao potrebu da se ljudima širom zemlje obezbede neophodni medicinski pregledi i oprema, uključujući maske, s obzirom na to da su slučajevi koronavirusa potvrđeni u različitim delovima Japana.

"Tražim da ministri osmisle mere kako da iskoriste sredstva iz budžeta i primene ih u najkraćem roku", rekao je Abe na sednici na kojoj se raspravljalo o odgovoru vlade na širenje epidemije.

On je istakao da koronavirus ima ogroman uticaj na turizam, ekonomiju i društvo u celini, prenosi japanska agencija Kjodo.

U Japanu je potvrđeno 17 slučajeva koronavirusa, dok je u Kini broj zaraženih premašio 10.000.

Vlada je zvanično klasifikovala virus kao određenu zaraznu bolest, što omogushava vlastima da sprovedu različite mere, među kojima je prinudna hospitalizacija.

Troškovi lekova pacijenata koji budu prisiljeni da leže u bolnici plaćaće se iz budžeta.

Kako bi sprečio širenje smrtonosnog virusa, Japan je počeo da odbija ulazak u zemlju stranim državljanima koji imaju koronavirus.

Zabrana uključuje i one koji nemaju simptome, ali su u protekle dve nedelje boravili u kineskoj provinciji Hubei i njenom glavnom gradu Vuhanu, epicentru epidemije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...