Najnovije vesti

PRVI DAN U BRITANIJI POSLE BREGZITA: Naslovi u štampi pokazuju podeljenost, a postavlja se i OVO pitanje!
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

napustili evropsku uniju

PRVI DAN U BRITANIJI POSLE BREGZITA: Naslovi u štampi pokazuju podeljenost, a postavlja se i OVO pitanje!

Planeta

Prvog dana Bregzita britanska štampa danas slavi, izražava žaljenje ili postavlja veliko pitanje - šta će se dalje događati.

Velika raznolikost stavova u tekstovima današnjih novina pokazuje koliko je Velika Britanija podeljena u odnosu na Bregzit, ocenjuje Gardijan.

Taj list na naslovnoj strani donosi sliku tužnog engleskog buldoga i tekst pod naslovom "Dan kada smo rekli zbogom", u kojem autor navodi da pomešana osećanja na dan Bregzita govore o tome da se Velika Britanija još nije pomirila sa samom sobom.

U tekstu se ocenjuje da će se sada politički život potpuno promeniti.

Autor ističe da napuštanje Evropske unije predstavlja najveću promenu u životu te države od ulaska u Evropsku ekonomsku zajednicu 1973. godine, ako ne i od 1945, s obzirom na to da je EU danas mnogo veća i značajnija nego Zajedničko tržište od pre 47 godine.

U tekstu se upozorava da će pritisak za nezavisnost Škotske sada biti veći nego ikada, kao i da će i irski unionisti imati novu logiku.

"U međuvremenu, Vestminister, a posebno konzervativna politika, izgubiće svoju stalnu babarogu, ali i žrtvenog jarca za sve bolesti: Brisel", piše Gardijan.

Na naslovnoj strani londonskog Tajmsa osvanuo je tekst pod naslovom "Zbogom EU", u kojem se ističe da je stranica okrenuta i da počinje novo poglavlje u istoriji Velike Britanije.

San je u naslovu iskoristio obećanje premijera Borisa Džonsona da će izlečiti podeljenu naciju, izjavom "Odlazak... a ne rat".

Dejli ekspres je posvetio čak 11 prvih strana Bregzitu, u duhu optimističkih predviđanja.

Na naslovnoj strani objavljena je fotografija Sunca koje izlazi iznad zelene doline, preko koje se prostire naslov: "Ustanite veseli, ovo je sjajna nova Britanija".

Na naslovnoj strani Mirora je pođednako lep pejzaž Britanije u vreme izlaska "unca, ali i upozorenje premijeru Džonsonu pod naslovom "Sada izgradi Britaniju koja nam je obećana".

Telegraf ukazuje na predstojeće trgovinske pregovore sa EU, navodeći da se London priprema za pune carinske i granične kontrole za svu evropsku robu koja ulazi u Veliku Britaniju.

Karikaturista tog lista nagoveštava da bi Bregzit mogao da počne da se koristi kao izgovor za kršenje pravila.

Na karikaturi se vidi vozač koji saobraćajcu kaže da je mislio da je ograničenje od 30 milja (48 kilometara) na sat jedan od nametnutih zakona EU koje je Britanija ostavila iza sebe.

Fajnenšel tajms ukazuje na to koliko je vremena trebalo da Velika Britanija izađe iz EU, pod naslovom "Britanija konacno prekida veze sa EU".

Dejli mejl celu naslovnu stranu posvećuje koronavirusu, ali čitaocima poklanja peškirić s porukom "nova zora za Britaniju".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...