BREGZIT NIJE PROMENIO NJIHOVE PLANOVE: Izbeglice u Francuskoj čekaju na ulazak u Veliku Britaniju!
Foto: Profimedia

žele bolji život

BREGZIT NIJE PROMENIO NJIHOVE PLANOVE: Izbeglice u Francuskoj čekaju na ulazak u Veliku Britaniju!

Planeta -

Izbeglice sa Bliskog istoka, koje na francuskoj obali Lamanša čekaju da pređu u Veliku Britaniju, kažu da Bregzit nije promenio njihove planove da se domognu boljeg života.

Stotine izbeglica u francuskoj luci Kale, pomešani sa pripadnicima nacionalne policije, preživljavaju u bednim uslovima i iščekuju brod ili kamion kojim bi se prevezli na željenu destinaciju i u bolji život, navodi AP.

Mnogi od njih su stigli do Kalea, čak i iz nekadašnjih kolonija Obale Slonovače i Nigera, ali njihove zahteve za azil francuske vlasti su odbacile.

Ovaj grad na severu Francuske, najbliži Velikoj Britaniji, opasan je žicom i zidovima. Iz Kalea saobraćaju dve redovne linije preko Lamanša - kopnena kroz Eurotunel i feribot koji plovi do engleske luke Dover.

Želja da se smanji broj izbeglica igrala je značajnu ulogu na britanskom referendumu održanom 2016. godine na kojem su se Britanci izjasnili za napuštanje EU u kojoj svi građani Unije imaju pravo da žive i rade u svim zemljama članicama, navodi AP.

Bregzit koji je stupio na snagu u petak u ponoć neće odvratiti nesrećne izbeglice iz nerazvijenih, siromašnih zemalja da pokušaju da iz Kalea peđu u Britaniju. Vreme ubijaju igrajući fudbal i grejući se oko vatre.

"Za nas, Bregzit ništa neće promeniti", kaže jedan muškarac iz Obale Slonovače. "Mi i dalje imamo istu želju da se domognemo Engleske jer Francuska nas ne želi. Dosta nam je toga".

Čovek nije želeo da kaže svoje ime jer se pribojava da bi to moglo da mu odmogne u šansama da se dobije azil.

Izbeglica iz Gambije, koji je iz istih razloga odbio da se predstavi izveštaču, odgovorio je rege pesmom koju je napisao: "Život je u ovoj džungli, jer nemamo gde da odemo i ostanemo".

U jednom trenutku hiljade izbeglica se našlo u Kaleu, u ogromnom kampu nazvanom "Džungla", koji su francuske vlasti prethodno ispraznile i zatvorile. Ipak, ni česte kontrole, ni povećane mere bezbednosti nisu zaustavile priliv novih izbeglica.

"Ovde je situacije prilično loša, a uvek je i bila. Lično, nisam uveren da će se to promeniti", kaže Kler Mozli iz nevladine organizacije Care4Calais.

"Ono od čega ovi ljudi beže, gore je od svega što bi im se ovde moglo dogoditi", kaže Mozlijeva.

Sa ili bez Bregzita izbeglice i dalje čekaju i nadaju se da će u jednom trenutku ukazati srećna prilika da pređu Lamanš, iako su šanse za to prilično male.

Francuska pogranična policija i mornarica patroliraju severom Francuske i kopnom, i morem, i vazduhom. Proveravaju detaljno svaki pedalj zemlje i mora kako bi uhvatili sve veći broj pridošlih izbeglica koji pokušavaju da pređu kanal Lamanš u malim brodovima ili čamcima.

Britanija vrši pritisak na Francusku da učini više na zaustavljanju ovakvih opasnih pokušaja prelaska Lamanša i pre godinu dana je finansirala obnovljenje operacije odvraćanja, preneo ja AP.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track