"PRIMIĆEMO IH SAMO AKO UMIRU": Bolnice u Vuhanu na ivici pucanja! Nemaju potrebnu opremu i dovoljno kreveta!
Foto: Profimedia

dramatično

"PRIMIĆEMO IH SAMO AKO UMIRU": Bolnice u Vuhanu na ivici pucanja! Nemaju potrebnu opremu i dovoljno kreveta!

Planeta -

Kineskinja Ši Mujing, u 30-im godinama, doletela je iz Britanije u Kinu kako bi sedela pored svoje majke u bolnici i brinula se o njoj. Oko nje se sve više ljudi razboljevalo od novootkrivenog koronavirusa, ali ona nije bila previše zabrinuta - naime, kineske vlasti su govorile da je zarazu "moguće sprečiti i kontrolisati".

Sada, tri nedelje nakon što je Ši stigla u Kinu, jasno je da epidemija nije pod nadzorom. Virus se proširio u sve kineske regije, širom Azije, kao i u Evropu i Sjedinjene Države. Vuhan se nalazi u svojevrsnom karantinu, gotovo u potpunosti zatvoren od spoljnjeg sveta, piše CNN.

Zaražena je koronavirusom

U ponedeljak su preliminarni rezultati pokazali da bi i Ši mogla da bude zaražena virusom. No, ona je više zabrinuta za svoju porodicu: za 67-godišnjeg oca koji takođe ima simptome zaraze koronavirusom, kao i za majku koja je prebačena u stariji i slabije opremljen deo bolnice kako bi se napravilo mesta za navalu obolelih od koronavirusa.

26. januara Ši je dobila visoku temperaturu. Otišla je u bolnicu u Vuhanu i tamo su je testirali na tri osnovna testa. Nakon devet sati čekanja na rezultate, prišao joj je lekar i rekao kako je zaražena koronavirusom, ali s obzirom na to da nisu mogli da obave najsigurniji pregled, biće evidentirana samo kao sumnjiv slučaj zaraze. Ista situacija se dogodila i sa njenim ocem.

Ne ubraja se u zvaničnu statistiku zaraženih

Ši je zvala bolnice širom Vuhana kako bi pokušala da dobije mogućnost testiranja koje zasigurno potvrđuje radi li se o zarazi koronavirusom ili ne, no nigde nisu hteli da je prime. Tako da se za sada Ši i njen otac ne ubrajaju u zvanične statistike zaraženih osoba.

Njen otac je ipak u međuvremenu primljen u bolnicu, ali Ši je još uvek kod kuće. Ranije ove nedelje, radnica bolnice rekla je Ši da nemaju prostora za nju i njenog oca. Kada je Ši pitala kada će oni biti primljeni, radnica je odgovorila: "Primićemo vas ako umirete".

Bolnice na ivici pucanja

Medicinska sestra koja radi u Vuhanu, a koja je htela da ostane anonimna, rekla je za CNN kako su bolnice prenatrpane i da nema medicinskih potrepština i kreveta. Kazala je kako ima premalo zaštitnih odela te da medicinsko osoblje na kraju dana dezinfikuje ono koje je već nosilo i oblači isto sledećeg jutra.

Od 30 od 500 medicinskog osoblja u njenoj bolnici već se zarazilo koronavirusom, uključujući i nju, i u karantinu su u svojim domovima.

"Da, bolnice ne mogu primiti puno ljudi, ali nema smisla za to kriviti medicinske sestre. Jednostavno nema kreveta, nema potrebne opreme. Što da radimo, ne možemo lečiti pacijente golim rukama?“ kazala je.

Kurir.rs/Index.hr/CNN

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track