DŽORDŽ SOROŠ SE OBRUŠIO I NA OSNIVAČA FEJSBUKA: Zakerberg mora da ode, štiti Trampa i širi lažne vesti!
Foto: Profimedia

Fajt milijardera

DŽORDŽ SOROŠ SE OBRUŠIO I NA OSNIVAČA FEJSBUKA: Zakerberg mora da ode, štiti Trampa i širi lažne vesti!

Planeta -

Američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soroš (89) žestoko je napao Marka Zakerberga (35), osnivača Fejsbuka, poručivši da on mora da ode sa čela jedne od najpopularnijih svetskih društvenih mreža.

Soroš je Zakerberga optužio da preko Fejsbuka pomaže u širenju lažnih vesti, protežira Donalda Trampa, predsednika SAD, kao i da se bezobzirno bogati ne mareći za posledice.

Ozbiljna kazna

U autorskom tekstu koji je izašao u uglednom Njujork tajmsu Soroš je poručio da, uz Zakerberga, „na ovaj ili onaj način“ mora da ode i Šeril Sandberg, glavni operativac Fejsbuka.

"Oni ne samo da treba da odu iz Fejsbuka na ovaj ili onaj način već odgovorni za širenje lažnih vesti moraju da budu ozbiljno kažnjeni", naveo je Soroš.

foto: AP / Marcio Jose Sanchez

On je spomenuo i sada već dobro poznati član 230 zakona, koji štiti društvene mreže od odgovornosti za sadržaj koji objavljuju njihovi korisnici.

"Fejsbuk mora da bude tretiran kao izdavač, a ne platforma. Ova kompanija mora biti odgovorna za ono što se pojavljuje na njenim stranicama. Fejsbuk će pomoći Trampu da bude reizabran, a on će zauzvrat odbraniti Fejsbuk od napada regulatora i medija".

Soroš je naveo i da je dogovor između Trampa i Zakerberga napravljen prilikom njihovog sastanka u septembru u Beloj kući: "Izgleda da je to bio početak njihovih specijalnih odnosa".

Zlo za društvo

Investitor, koji je, prema Forbsu, težak 8,3 milijarde dolara, tvrdi da je Fejsbuk zlo za društvo jer namerno svoje korisnike čini zavisnicima, dok se njegovi čelnici bogate bezobzirno bez obzira na posledice.

Sukob Soroša i Zakerberga traje još od 2018, kada je posle prvih optužbi Fejsbuk unajmio jednu poznatu PR firmu da uzvrati na napade. Tada je Soroš zatražio od Kongresa SAD da donese regulativu kojom će se jasno utvrditi odgovornost društvenih mreža za sadržaj koji se na njihovim stranicama objavljuje.

Mark uzvraća SLOBODA IZRAŽAVANJA

foto: Profimedia

Mark Zakerberg je u Juti izjavio kako se Fejsbuk bori za slobodu izražavanja i da zbog toga dozvoljava ljudima da ostavljaju poruke kakve god žele.

- Nastavićemo da se borimo za slobodu izražavanja iako će to iznervirati mnoge ljude. Skinućemo zaista uvredljiv sadržaj, ali linija mora da bude negde povučena - poručio je Zakerberg.

Svake sekunde na Fejsbuku je 20.000 korisnika

Čak 79 odsto korisnika Fejsbuku pristupa s mobilnog telefona

Svakog dana ovu društvenu mrežu poseti 745 miliona ljudi

Pola miliona lajkova se objavi svakog minuta

Prosečan korisnik provede 21 minut dnevno na Fejsbuku

Mesečno korisnici provedu 927 miliona sati igrajući igrice na Fejsu

(Kurir.rs / Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja