BITKA ZA NOMINACIJU MEĐU DEMOKRATAMA: Ko će Trampu na megdan?
Foto: AP Evan Vucci, AP/ Marcio jose sanches, EPA/CRAIG LASSIG, AP/Sue Ogrocki

Ajova

BITKA ZA NOMINACIJU MEĐU DEMOKRATAMA: Ko će Trampu na megdan?

Planeta -

Glasanje - Posle serije izbora po saveznim državama protivkandidat republikanskom šefu Bele kuće biće poznat tek nakon konvencije u Milvokiju u julu

U Americi, koja važi za najveću svetsku demokratiju, zvanično je počela predizborna groznica, koja često više liči na rijaliti-šou nego na ozbiljno sučeljavanje stavova odgovornih političara.

I Tramp na proveri

U Ajovi su juče održani prvi kokus izbori u trci za nominaciju u Demokratskoj stranci, gde se ukupno 11 kandidata bori za mesto suparnika aktuelnog predsednika Donalda Trampa na predsedničkim izborima zakazanim za 3. novembar.

foto: EPA / David Maxwell

Iako će i sam Tramp pro forme morati dva puta da izlazi pred delegate Republikanske stranke, već sada je izvesno da će aktuelni šef Bele kuće biti u trci za drugi mandat. Na drugoj strani, među demokratama vlada velika gužva. Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se među favoritima za izlazak na megdan Trampu izdvojilo pet kandidata. To su Berni Sanders, senator iz Vermonta, koji je na prošlim stranačkim izborima bio popularniji od Hilari Klinton, bivše prve dame i državne sekretarke SAD, ali je demokratski establišment stao protiv njega, kao i Džo Bajden, bivši potpredsednik Amerike. Njih dvojica imaju izjednačenu podršku (25 odsto) među demokratama. Sledi Pit Butadžadž, gradonačelnik Saut Benda, sa 21 odsto i Elizabet Voren, senatorka iz Masačusetsa, sa 16 odsto podrške.

Četiri glasanja u februaru

Rezultati izbora u Ajovi saopšteni su kasno sinoć, nakon zaključenja ovog izdanja Kurira, ali je već sada izvesno da, bez obzira na to ko pobedi, ne može da računa na sigurnu nominaciju. U februaru će se održati izbori u još tri savezne države - Nju Hempširu (11. februar), Nevadi (22. februar) i Južnoj Karolini (29. februar).

NAJOZBILJNIJI KANDIDATI

  • Džo Bajden (ekspotpredsednik SAD)
  • Berni Sanders (senator iz Vermonta)
  • Elizabet Voren (senatorka iz Masačusetsa)
  • Pit Butadžadž (gradonačelnik Saut Benda)

Superutorak će odlučiti

BLUMBERG VREBA IZ SENKE

Jedan od potajnih favorita među demokratama je milijarder Majkl Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka (11 godina). On je odlučio da ne učestvuje na stranačkim izborima sve do takozvanog superutorka. On će biti 3. marta i tada će demokrate u ukupno 16 saveznih država birati svog kandidata za predsednika. Blumberg, čije je bogatstvo procenjeno na 60,2 milijarde dolara, do sada je u kampanju uložio preko 260 miliona dolara svog novca.

KOMPLIKOVAN SISTEM KOKUSA I PREDIZBORA

foto: Kurir

Stranački izbori se dele na kokuse i predizbore. Kokus označava okupljanje lokalno stanovništva u mesnim zajednicama, tj. u izbornim jedinicama, gde raspravljaju o kandidatima. Svaki kandidat ima svoju ugao, tj. sto, gde se grupišu njegove pristalice. On ima pola sata za izlaganje kako bi ubedio neodlučne da glasaju za njega. Birači se izjašnjavaju dizanjem ruke, nakon čega sledi prebrojavanje. Svi koji imaju podršku manju od 15 odsto ispadaju iz trke, a njihovi birači dobijaju još 30 minuta da odluče kome će sada dati glas.

Predizbori nisu toliko komplikovani. Birači na tajnom glasanju biraju svog favorita. Predizbori se dele na šest grupa, od kojih su dve najvažnije - otvoreni (mogu da glasaju i demokrate i republikanci) i zatvoreni (glasaju samo registrovani članovi stranke). Postoje još i poluzatvoreni, poluotvoreni, opšti predizbori i nestranački predizbori.

Kurir.rs/ Foto: AP Evan Vucci, AP/ Marcio jose sanches, EPA/CRAIG LASSIG, AP/Sue Ogrocki

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track