BELI MEDVEDI NA RUBU ISTREBLJENJA: Neće ih uništiti globalno otopljavanje već ljudska pohlepa! (VIDEO)
Foto: Profimedia

brutalno

BELI MEDVEDI NA RUBU ISTREBLJENJA: Neće ih uništiti globalno otopljavanje već ljudska pohlepa! (VIDEO)

Planeta -

Lov na polarne medvede zbog njihovog krzna mora biti zabranjen jer će u suprotnom ova arktička vrsta izumreti.

Ne samo da se ove životinje bore da prežive prežive klimatske promene, već ih i lovci željni trofeja progone zbog svoje vrlo popularne kože u Kini, koja ubrzava njihovo istrebljenje.

Nagrađivani fotograf divljih životinja i konzervator Ole Lioden radio je na projektu četiri godine kako bi istakao ovaj problem. On tvrdi da lovci biraju najjače i najzdravije mužjake, ostavljajući na kraju samo slabe jedinke koji trebaju da prenese gene i održavaju vrstu.

"Moramo zaustaviti lov na trofeje i prodaju kože belog medveda. To je jedini način da medvedi prežive u budućnosti sa globalnim zagrevanjem", rekao je poznati fotograf.

Lovci su ubili gotovo 9.000 polarnih medveda na Arktiku u periodu od 2007. do 2016. godine. Više od 50.000 polarnih medveda ubijeno je od 1960. godine, što je dvostruko više od preostale populacije.

Brojke mnogo veće od prethodnih procena objavljene su javnosti tek nakon što su advokati prisilili kanadsku vladu da ih pusti na osnovu Zakona o slobodi informisanja.

Polarni medved je jedna od najekskluzivnijih vrsta koju love trofejni lovci. Ova vrsta sisara je najmanje pogodna za lov zbog niskog stepena preživljavanja, niske stope reprodukcije i klimatskih promena. Iako će toplija klima moći uticati na reprodukciju polarnih medveda u budućnosti, masivan pad pojedinačnih vrsta pripisuje se nekontrolisanom lovu, dodao je Ole.

Lov na trofejne medvede počeo je četrdesetih godina prošlog veka na Aljasci, u Americi i na Svalbardu u Norveškoj.

Ekspedicije su privukle bogate klijente koji su ubrzo počeli koristiti avione, helikoptere i brodove za lov na medvede. Rusija je 1957. zabranila lov na ove medvede, tako da je Amerika to učinila 1972., a Norveška godinu dana kasnije.

Kanadski Arktik je trenutno jedino mesto na svetu gde je dozvoljen lov na polarne medveda. Lioden tvrdi da su neki vođe Inuita protiv lova na trofeje, ali da ih kanadska vlada ohrabruje da budu vodiči lovaca.

Koža polarnog medveda može se prodati za 60.000 funti. Prošlog leta istraga Dejli Mirora otkrila je mnoštvo kompanija koje nude lovcima da love u Arktičkom krugu. Domaćini obećavaju lovcima da će njihov lovački doživljaj biti iskustvo koje će zauvek pamtiti. Lov traje 12 dana, a lovci za njega plaćaju 36.000 funti, a cena uključuje uslugu pripreme životinja.

Prema Svetskom fondu za divljinu, u divljini je ostalo samo 20.000-25.000 polarnih medveda. Taj broj bi se mogao smanjiti za dve trećine do sredine veka, ako Arktik i dalje greje. Ovi medvedi su na listi Međunarodne unije za očuvanje prirode označeni "osetljivim", prenosi Miror.

"Zašto dopuštamo lovcima trofeja da ubijaju medvede radi zabave? Ubijaju najveće životinje, uklanjajući gene koji su im potrebni da bi preživjeli globalno zagrijavanje. To je samo jedan od razloga što je lov na trofeje zločin protiv prirode", primijetio je Eduardo Goncalves osnivač kampanje za zabranu lova na trofeje.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track