OD ODMORA IZ SNOVA DO KARANTINA: Na kruzerima zbog koronavirusa gore nego u zatvoru, ne smeju da izlaze iz soba
Foto: AP/@daxa_tw

kao u zatvoru

OD ODMORA IZ SNOVA DO KARANTINA: Na kruzerima zbog koronavirusa gore nego u zatvoru, ne smeju da izlaze iz soba

Planeta -

To je trebalo da bude odmor iz snova. Umesto toga, američki par Kent i Rebeka Frejžer zarobljeni su na kruzeru "Dijamantska princeza" (Diamond princess) u Jokohami zbog smrtonosnog koronavirusa.

Pošto su svi putnici testirani, sa balkona su mogli da posmatraju kako u sve većem broju dolaze ambulantna vozila i odvoze zaražene.

Na brodu ima 3.700 ljudi, a za sada je zaražena 61 osoba, a Rebeka je jedna od njih.

Nije imala neke simptome, osim blagog bola u grlu. Kada se medicinska sestra pojavila na vratima njihove sobe i saopštila joj da mora da napusti brod jer je test pokazao da je zaražena virusom, Rebeka je bila u šoku.

foto: Youtube/Printscreen

"Ovo je užasno. Nisam mogla ni da zamislim da ovo može da se dogodi. Najteža je neizvesnost, ne znam šta će da se dogodi ni u narednih sat vremena", rekla je Amerikanka čiji muž nije zaražen.

Nakon toga niko nije došao da dezinfikuje sobu tako da Kent smatra da je samo pitanje vremena kada će i njegov test na virus biti pozitivan.

Osim "Dijamantske princeze", u Aziji su još dva kruzera u karantinu zbog pojave koronavirusa koji napada pluća.

Kruzer "Svetski san" (World dream) je pristao u Hongkongu i biće narednih 14 dana u karantinu jer je 8 ljudi zaraženo virusom.

Na svim brodovima putnici se osećaju kao da su u zatvoru, nije im dozvoljeno da izlaze ni u hodnik, osim u manjim kontrolisanim grupama pod pratnjom, manje od sat vremena dnevno. Osim toga, nemaju sve sobe balkone.

foto: EPA/Franck Robichon

Zbog nedostatka informacija i izolovanosti, među njima sada vlada sve veća panika.

Drugi su izrazili strah od nestašice medicinskih potrepština. Među njima je i jedna japanska putnica koja je na balkonu "Dijamantske princeze" podigla znak na kome je pisalo "Nedostatak lekova".

Kurir.rs/CNN Foto: AP/@daxa_tw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track