PRIČA O LEKARU KOJI JE UMRO DVAPUT: Bio na meti vlasti jer je prvi upozorio na virus, a iza sebe ostavio trudnu ženu
Foto: EPA/Jerome Favre

ostaće upamćen po borbi za istinu

PRIČA O LEKARU KOJI JE UMRO DVAPUT: Bio na meti vlasti jer je prvi upozorio na virus, a iza sebe ostavio trudnu ženu

Planeta -

Li Venliang je kineski lekar koji je čak dva puta umro! Naime, usled velike konfuzije, kineski mediji su prvo javili da je oftalmolog koji je prvi upozorio na novi koronavirus u Kini preminuo nakon što se i sam zarazio.

Zatim je Global tajms demantovao tu informaciju rekavši da je lekar u kritičnom stanju, dok se na kraju i sama bolnica nije oglasila i saopštila da je Li preminuo.

Kako se smatra, kineske vlasti su toliko cenzurisale vesti o njemu, da je nepoznato čak i tačno vreme njegove smrti.

foto: AP

Navodno, Li je bio jedan od osam lekara koje je policija kaznila zbog “širenja lažnih glasina”, nekoliko nedelja pre nego što su vlasti priznale da je epidemija ozbiljna.

Još krajem decembra je Li upozorio na pojavu novog koronavirusa u Vuhanu, nakon što je video da su rezultati testiranja jednog pacijenta došli pozitivni sa izraženom sumnjom da je u pitanju virus SARS.

foto: Youtube/Printscreen

Tada je na kineskoj mreži Vičetu napisao: “Ima sedam potvrđenih slučajeva SARS-a na pijaci morske hrane Huanan”. Objavio je i rezultate testiranja i CT skenera pacijenta.

"Poslednja vest je da je potvrđeno da su u pitanju infekcije koronavirusom, ali da je reč o podvrsti virusa”, dodao je Li kasnije.

31. decembra Vuhan je otkrio pojavu 27 slučajeva upale pluća nepoznatog porekla.

Dan kasnije policija je privela osam ljudi zbog “širenja lažnih komentara na internetu”.

Li je cenzurisan zbog “iznošenja lažnih komentara na internetu” i nateran je da potpiše pismo u kojem to priznaje, uz obećanje da to neće ponovo raditi. Osim Lija, istog dana je upozoren i drugi lekar iz Vuhana, Sje Linka.

7. januara je identifikovano da je nova vrsta koronavirusa, poput SARS-a koji je 2003. usmrtio skoro 800 ljudi, odgovorna za izbijanje epidemije.

U međuvremenu se i sam Li zarazio u bolnici u kojoj je radio, dobio je groznicu i kašalj, a simptomi su se samo pogoršavali. Kako je sam Li naveo na Veibu, 10. januara je počeo da kašlje, sledećeg dana je imao visoku temperaturu. Otišao je u hotel kako ne bi zarazio svoju porodicu.

foto: Youtube/Printscreen

Primljen je na odeljenje intenzivne nege gde je smešten u karantin i primio je tretman. Usled nedostatka opreme za testiranje na novi koronavirus, konačna dijagnoza je data tek 30. januara. Dok je bio u bolnici Li je nastavio da objavljuje postove, a u jednom je obećao da će se nakon oporavka vratiti u borbu protiv virusa.

Dao je intervju za Pekinški omladinski list koji kontroliše Komunistička partija u kojem se priseća decembarskih izveštaja o neobičnoj pojavi upale pluća povezane sa pijacom u Vuhanu.

foto: AP

"Rekli su mi da ne objavljujem informacije o ovom onlajn. Kasnije je epidemija postala primetna. Lično sam tretirao inficiranu osobe, čija je porodica takođe zaražena, pa sam se i sam zarazio", naveo je.

Li je u intervjuu takođe podvukao sličnost sa Điangom Janjongom, hirurgom koji je postao heroj nakon što je podigao uzbunu zbog napora Pekinga da zataškaju domašaj krize oko SARS-a 2003.

foto: EPA/Shi Zhi

Oglasio se tamošnji Vrhovni narodni sud saopštivši da je “mogla biti srećna okolnost za sprečavanje širenja novog koronavirusa, da je javnost poslušala ove "glasine i usvojila mere poput nošenja maski, stroge dezinfekcije i izbegavanja pijaca sa divljim životinjama”. Li je rekao da je zabrinut da će ga bolnica kazniti zbog “širenja glasina”, ali da se oseća lakše nakon što je Vrhovni sud javno kritikovao policiju.

Na kraju, Li je umro od infekcije 6. februara.

“Naš bolnički oftalmolog Li Venliang na nesreću je zaražen koronavirusom tokom svog rada u borbi protiv ove epidemije. Umro je nakon neuspelih pokušaja da ga oživimo”, navela je Centralna bolnica Vuhana.

Međutim, tačno vreme njegove smrti je postalo predmet kontroverzi, jer su kineski državni mediji satima ranije izvestili o tome.

Njegova smrt podigla je buru u kineskoj javnosti.

Inače, Li Venliang rođen je 12. oktobra 1986. u Bidženu, u provinciji Ljaoningu. Studije medicine upisao je 2004. na Univerzitetu Vuhan, a sedam godina kasnije je dobio diplomu mastera i zaposlio se u Sjamenu u provinciji Fuđen na tri godine. U Vuhan se vratio 2014, kao oftalmolog u Centralnoj bolnici.

foto: EPA/Shi Zhi

Li i njegova supruga su imali jedno dete. Njegova žena je bila trudna sa drugim detetom kad je Li umro. Nakon što je počeo da ispoljava simptome, Li je otišao u hotel da ne bi zarazio porodicu, pre nego što je hospitalizovan 12. januara. Međutim, njegovi roditelji su ipak zaraženi koronavirusom.

Nakon Lijeve smrti neki mediji su izvestili da je njegova trudna žena napustila Vuhan sa prvim detetom i njenim roditeljima. Ranije u novembru Li je objavio fotografiju Velikog zida i rekao kako se nada da će jednog dana tamo odvesti Lija mlađeg. On je retko objavljivao fotografije svoje porodice na Veibu.

foto: EPA/Shi Zhi

Jedna od njegovih šaljivih objava, u kojoj se pre nekoliko godina osvrnuo na priče da će biti smak sveta 21. decembra 2012, posebno je privukla pažnju.

“Dragi prijatelji, nakon današnjeg dana možda ćete izgubiti kontakt sa mnom jer idem da spasim svet. Ako vidiite da se sunce diže kao i uobičajeno 22. decembra, to znači da sam uspeo. Ali ne zahvaljujte mi na tome – to je samo moja dužnost”, naveo je Li, a ova njegova rečenica sada ima potpuni drugi prizvuk.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track