UZBUNA U NJUJORKU POSLE DVOSTRUKOG NAPADA: Sezona lova na policajce!
Foto: Profimedia

Bronks

UZBUNA U NJUJORKU POSLE DVOSTRUKOG NAPADA: Sezona lova na policajce!

Planeta -

Strah - Komesarka Hejzel Dženings savetuje podređenima da ne nose uniforme kad nisu na dužnosti zarad sopstvene bezbednosti

Hejzel Dženings, komesarka policije za izdržavanje kazni u Njujorku, uputila je dopis podređenima da prestanu da nose uniformu u javnosti kada nisu na poslu, kao i da izbegavaju nošenje odeće sa policijskim oznakama zarad sopstvene bezbednosti.

Upozorenje je usledilo nakon dvostrukog napada na pripadnike policije u Njujorku (Bronks) u kojima su ranjena dvojica predstavnika organa reda i mira.

Pokušaj ubistva

Napade je u razmaku od 12 sati izveo poznati kriminalac Robert Vilijams (45). On je prvo iz vatrenog oružja ranio jednog policajaca dok se s kolegom nalazio u kombiju, nakon čega je uspeo da pobegne. Nakon nekoliko sati, dve ulice dalje, Vilijams je ušao u 41. policijsku stanicu i zapucao.

Ranio je narednika Hosea Gotroa u ruku pre nego što su ostali policajci uspeli da ga savladaju i vežu lisicama, ali tek pošto mu je nestalo municije. Napadač se nalazio na uslovnoj slobodi još od 2002, kada je osuđen zbog pokušaja ubistva. Vilijams je nakon privođenja prebačen u bolnicu, gde mu je ukazana pomoć, a policija je privela na saslušanje i njegovu devojku Lizu T. Valdez, koja radi kao tehničko lice u policiji.

Upla{ena za svoje ljude... Komesarka Hejzel Dženings
Upla{ena za svoje ljude... Komesarka Hejzel Dženingsfoto: Printscreen

Neočekivano drzak i bezobziran napad na policajce naterao je nadležne da reaguju. Šef njujorške policije Dermot Šej i gradonačelnik Bil de Blazio okrivili su nedavne proteste u gradu da dolivaju ulje na vatru i da šire antipolicijsko raspoloženje.

"Gradom marširaju demonstranti koji uzvikuju slogane „Je*eš policiju“. To utiče na ponašanje ljudi", rekao je Šej.

Najavljene reforme

Na drugoj strani, gradonačelnik De Blazio izabran je na krilima obećanja da će reformisati situaciju u policiji, koja je često optuživana za prekomerenu upotrebu sile.

"Svako ko širi mržnju prema našim policajcima doprinosi ovakvoj atmosferi i to nije prihvatljivo. Možete da protestujete i da se borite za svoja uverenja, ali ne smete da napadate one koji su ovde zarad naše sigurnosti", rekao je gradonačelnik i potvrdio da se oba napada vode kao pokušaji ubistva.

Porodica šokirana

TRAŽIO POSAO

foto: Printscreen

Meri Vilijams (80), baka napadača koja ga je odgajila, kaže da je s njim razgovarala nekoliko sati pre prvog napada: "Šokirana sam zbog optužbi protiv mog unuka. Razgovarali smo pre prvog napada i zvučao je dobro. Tražio je posao i u poslednje vreme nije imao problema s policijom. Njegov sin je ubijen u pucnjavi pre dve godine u Bronksu", rekla je ona.

RANIJI NAPADI

foto: Kurir

Neisprovocirani napadi na policiju retkost su u Njujorku. Obično do njih dolazi kada kriminalci uzvrate pri pokušaju hapšenja, bega ili ukoliko budu uhvaćeni usred nekog krivičnog dela. Poslednji neisprovociran napad bilo je ubistvo poručnice Miosotis Familije 2017. dok je sedela u patrolnom vozilu u Bronksu. Ona je 12 godina radila u policiji pre nego što je ubijena. Policajci Rafael Ramos i Venđijan Lju ubijeni su u svom patrolnom vozilu u Bruklinu 2014. Oni su likvidirani u znak osvete nakon što je policija usmrtila nenaoružanog tamnoputog tinejdžera, što je pokrenulo seriju protesta u SAD.

Političarenje

TRAMP PRIKUPLJA POENE

Nakon napada u Njujorku, brže-bolje se oglasio Donald Tramp, predsednik SAD, koji je požurio s kritikama želeći da u izbornoj godini prikupi što više političkih poena.

"Odrastao sam u Njujorku i tokom godinama sam gledao kako su dobri policajci u ovom gradu. Ali zbog lošeg rukovodstva gradonačelnika i guvernera i zbog izostanka njihove podrške naši divni policajci su pod napadom. Zaustavite to odmah", naveo je Tramp u poruci na Tviteru. Oštro je reagovao i sindikat policije, koji je u poruci na Tviteru bukvalno objavio rat gradonačelniku De Blaziju.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track