DRAMA OKO IZBORA U AJOVI NE PRESTAJE: I Sanders i Butidžidž traže novo brojanje glasova! (VIDEO)
Foto: Profimedia

demokrate

DRAMA OKO IZBORA U AJOVI NE PRESTAJE: I Sanders i Butidžidž traže novo brojanje glasova! (VIDEO)

Planeta -

Demokrate Berni Sanders i Pit Butidžidž, bivši gradonačelnik gradića Saut Bend u Indijani, zatražili su da se ponovo prebroji deo glasova posle prošlonedeljnih kokusa - stranačkih skupova u Ajovi.

Kako je sa saopštila Demokratska partija u Ajovi, Sanders traži da se ponovo broje glasovi sa 28 biračkih mesta gde njegovi saradnici veruju da je senator oštećen za broj delegata, a Butidžidž sa 66, prenosi Rojters.

"Dok je novo brojanje samo prvi korak u procesu i ne očekujemo da promeni sadašnji zbir, ono je neophodno da bi građani Ajove mogli da imaju poverenja u konačne rezultate kokusa", izjavio je visoki savetnik Bernija Sandersa, Džef Viver.

Sanders je, za minimalan procenat glasova, izgubio stranačke izbore u Ajovi od Pita Butidžidža.

Rezultati su kasnili danima zbog tehničkog kolapsa u prikupljanju rezultata sa glasačkih mesta, podseća Glas Amerike.

Na prvom glasanju kokusa za kandidata demokrata koji će se u novembru na predsedničkim izborima suprotstaviti Donaldu Trampu, Butidžidž je tesno pobedio senatora Bernija Sandersa, progresivnog senatora iz Vermonta.

Butidžidž je dobio 26,2 odsto glasova, a Sanders 26,1 odsto.

Senatorka Elizabet Voren osvojila je 18 odsto glasova, dok je bivši potpredsednik SAD Džo Bajden ostvario razočaravajući rezultat, sa 15,8 odsto glasova delegata.

Na petom mestu je senatorka Ejmi Klobušar koja je dobila 12,3 odsto glasova.

Prebrojavanje glasova sa kokusa u Ajovi, koji su održani u ponedeljak, trajalo je toliko dugo zbog tehničkih problema.

Kokusi - skupovi građana na kojima otvoreno izražavaju podršku nekome od demokratskih kandidata - bili su održani na 1.600 lokacija u Ajovi.

Broj delegata iz Ajove koji će na finalnoj konvenciji Demokratske stranke glasati za predsedničkog kandidata je 41, pa će se glasovi koji su dobili kandidati u Ajovi preračunati u broj delegata.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track