NOVA DRAMA U HONGKONGU: Evakuisana zgrada zbog virusa, zaraza se širi i vazduhom, dvoje obolelo na neverovatan način!
Foto: AP/Kin Cheung

novi znak za uzbunu

NOVA DRAMA U HONGKONGU: Evakuisana zgrada zbog virusa, zaraza se širi i vazduhom, dvoje obolelo na neverovatan način!

Planeta -

Vlasti Hongkonga evakuisale su stanovnike 35 domaćinstava koji dele odvod, zbog sumnje da se ovim putem širi koronavirus.

Evakuacija više od 100 ljudi naložena je nakon što je potvrđeno da su dva stanovnika te zgrade zaražena virusom.

Zaraženi su muškarac i žena, navodno u šezdesetim godinama. Kako piše Saut Čajna morning post, zaražena žena (62) je živela u stanu tačno ispod stana muškarca, a ti stanovi imaju zajednički odvod.

foto: AP/Kin Cheung

Taj podatak je odmah izazvao alarm kod stručnjaka koji sada istražuju mogućnost da se virus prenosi i vazduhom. Zbog toga su odmah evakuisali stanovnike 35 drugih stanova koji dele taj odvodni sistem i podvrgli ih medicinskom nadzoru.

Zasad je poznato da je zaražena žena prva obolela. Počela je da kašlje 3. februara, potom tri puta otišla kod lekara u naredna četiri dana, a zatim se 9. februara prijavila u bolnicu. Odmah je stavljena u izolovano odeljenje i u stabilnom je stanju.

foto: AP/Kin Cheung

Istovremeno, vlasti su locirale članove njene porodice koji su takođe stavljeni u karantin i podvrgnuti testiranju na virus, a upućen je poziv i taksisti koji je ženu vozio u bolnicu da se javi na pregled.

Profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Hongkongu Јuen Kvok rekao je da odvodna cev u kupatilu nije dobro zatvorena i da je mogla da prenese virus, prisutan u fekalijama i to preko ventilacije.

"Kada osoba uključi ventilator u kupatilu, vazduh iz kanalizacije može da uđe u toalet preko cevi za ventilaciju", rekao je Kvok.

Kurir.rs/RTRS

Foto: AP/Kin Cheung

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track