Najnovije vesti

LEKARI U VUHANU NA PRVOJ LINIJI BORBE PROTIV KORONAVIRUSA: Rade u pelenama, istu zaštitnu opremu koriste više puta!
Foto: EPA/YUAN ZHENG

KINA

LEKARI U VUHANU NA PRVOJ LINIJI BORBE PROTIV KORONAVIRUSA: Rade u pelenama, istu zaštitnu opremu koriste više puta!

Planeta

Lekari na prvoj liniji borbe protiv epidemije koronavirusa suočeni su sa velikim problemima - moraju da leče sve veći broj pacijenata, a pod velikim su rizikom da se i sami zaraze zbog velikog nedostatka zaštitnih maski i ostale zaštitne opreme.

Umorni i brojčano oslabljeni, medicinski radnici svake nedelje dobijaju hiljade novih pacijenata u Vuhanu, epicentru epidemije i mestu gde je izbila zaraza.

Mnogi lekari su zaražene morali da pregledaju bez zaštite, a deo iste zaštitne opreme su koristili više puta, iako su morali redovno da je menjaju.

Neki lekari čak rade s pelenama, kako bi izbegli da moraju da se presvlače i tako bi duže koristili istu zaštitnu opremu i odela, javlja AFP. Jedan lekar u bolnici u Vuhanu je izjavio da je najmanje 16 njegovih kolega dobilo simptome koronavirusa.

foto: EPA/YUAN ZHENG

"Kao lekari ne želimo da radimo zaraženi, ali trenutno nema ko da nas menja", izjavio je jedan lekar.

Zamenik gradonačelnika u Vuhanu je izjavio da u gradu dnevno nedostaje 56.000 maski i 41.000 zaštitnih odela. I on je potvrdio da lekari pribjegavaju raznim metodama kako bi izbegli često menjanje zaštitnih odela - nose pelene, maksimalno su redukovali količinu vode koju piju i što je manje moguće idu u toalet.

Lekari zaštitna odela nose i po devet sati, iako propisi nalažu da se ne bi smela da se nose duže od četiri sata za vreme karantina.

foto: EPA/YUAN ZHENG

U Kini je stoga opšta mobilizacija kako bi se povećala proizvodnja zaštitnih maski i odela, a od 24. januara u Kinu je uvezeno čak 300 miliona maski i oko četiri miliona zaštitnih odela.

"Čak i kad dobijemo nove maske i odela, malo nam to znači, jer se broj pacijenata stalno povećava", rekao je jedan od doktora u Vuhanu i dodao da svaki lekar i medicinska sestra svaki dan nose od dve do četiri maske.

Lekari su ispričali da su zaštitna odela znali da nose i po pet dana i svaki dan bi ih, nakon korišćenja, dezinfikovali i koristili sledeći dan.

Kurir.s/24sata.hr

Foto: EPA/YUAN ZHENG

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...