Počeo referendum o smeni Baseskua
Foto: Rojters

Rumunija

Počeo referendum o smeni Baseskua

Planeta -
Rumuni će zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne" odlučiti o političkoj sudbini 60-godišnjeg Baseskua, kome je ovo drugi predsednički mandat

BUKUREŠT - U Rumuniji je jutros počeo referendum na kome građani treba da odluče da li će šef države Trajan Baseseku biti smenjen, pošto mu je skupština prethodno izglasala nepoverenje.

Rumuni će zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne" odlučiti o političkoj sudbini 60-godišnjeg Baseskua, kome je ovo drugi predsednički mandat.

Ako odziv bude manji do 50 odsto, referendum će biti proglašen nevažećim, a Basesku, koga je parlament ovog meseca suspendovao, biće vraćen na posao i nastaviće da obavlja funkciju do isteka mandata 2014. godine, navodi AFP.

Ukoliko većina Rumuna na referendumu bude glasala za smenu Baseskua, biće zakazani izbori za novog predsednika.

Nova levičarska parlamentarna većina, okupljena oko Socijal-liberalne unije (USL) premijera Viktora Ponte, glasala je 6. jula za opoziv Baseskua, optuživši ga da je više puta prekršio ustav preuzimanjem dužnosti premijera i stalnim mešanjem u poslove vlade, nepoštovanjem parlamenta i drugih državnih institucija.

Baseskuova Demokratska liberalna partija (PDL), koja je izgubila na izborima 27. aprila, oštro je kritikovala postupak vladajuće većine i pozvala svoje članove i simpatizere da ne izađu na referendum koji će, kako tvrdi, biti pokraden.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, podrška Baseskuu polako se topi, a on je, u prvih mah, zatražio od svojih pristalica da izađu na referendum i suprostave se, kako je ocenio, "državnom udaru".

Basesku je, međutim, u petak apelovao na građane da bojkotuju referendum.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track