NOSAČI AVIONA SU KIČMA AMERIČKE MOĆI: Rusi su do sada imali jedan, ali će novi biti glavobolja za SAD! (VIDEO)
Foto: EPA, Profimedia

oružje

NOSAČI AVIONA SU KIČMA AMERIČKE MOĆI: Rusi su do sada imali jedan, ali će novi biti glavobolja za SAD! (VIDEO)

Planeta -

Samo američka mornarica ima takozvane super-nosače aviona, izuzetno velike nosače aviona sa nuklearnim pogonom, koji zamenjuju 100.000 tona. Međutim, ruska mornarica možda sada razmišlja o izgradnji istih.

Jedini ruski brod te vrste jeje Admiral Kuznjecov od 60.000 tona. To je veliko plovilo, ali zbog znatno manje snage nosi manje aviona nego američki brodovi. Dva konkurentska dizajna, „Štorm“ i „Lamantin“, nalaze se u okviru kako bi ga zamenili. Oba predloga imaju nuklearni pogon.

Nosači aviona su kamen temeljac moderne projekcije sile. Admiral Kuzjecov raspoređen je izvan Sirije, gdje su njegpvi avioni izvršili vazdušne napade. Ali sa samo jednim nosačem, to je maksimalmo što ruska mornarica može. Trenutno je u remontu nekoliko godina. On bi trebalo da ponovo zaplovi ove godine, ali se tokom remonta desila nesreća.

U oktobru 2018. oko njega je potonuo veliki plutajući dok, PD-50. Mogla je ostati na vodi, ali velika dizalica pala je na njenu palubu u toku, uzrokujući štetu. A nedavno u decembru prošle godine na brodu je došlo do ozbiljnog požara vatre.

Međutim, predsednik Putin je pregledao model Lamantinovog dizajna tokom posete Sevastopolju u januaru.

Projekt 23000E Štorm je oko 50% veći od Admirala Kuznjecova sa 90.000 tona. Dug je 1,128 stopa, što je gotovo isto kao i Nimic klasa američke mornarice. S druge strane, ima karakterističan izgled dva ostrva sličan britanskoj klasi kraljice Elizabete. Projekt Lamantin Project 11430E takođe je 90.000 tona, ali je zapravo veći brod dugačak 1.150 stopa.

U međuvremenu, admiral Kuznjecov pokazuje svoje godine. Dim koji se izliva iz dimjaka je poznat prizor. To nije dimna zavesa, već sporedni efekat brodskog turbinskog parnog turbina. Obe potencijalne zamene su na nuklearni pogon.

Ruska mornarica već ima brodove na nuklearni pogon. Najpoznatija od njih su borbena krstarica klase Kirov. Jedan od ovih velikana hladnog rata još uvek je u aktivnoj službi, a drugi, Admiral Nakimov, se modernizuje.

Čak i ako Rusija napravi novi nosač, trebaće mnogo godina da uđe u službu, pa će admiral Kuznjecov morati da nastavi dalje.

Kurir.rs/Forbs Foto:EPA, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track