KRALJICA ODBILA DA POMOGNE ASANŽU: Elizabeta neće da se meša u političke stvari iako osnivač Vikiliksa trune u zatvoru
Foto: Profimedia

ostaje dosledna pravilima

KRALJICA ODBILA DA POMOGNE ASANŽU: Elizabeta neće da se meša u političke stvari iako osnivač Vikiliksa trune u zatvoru

Planeta -

Britanska kraljica Elizabeta Druga neće intervenisati da bi se oslobodio Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, kome preti izručenje u SAD!

Iz Bakingemske palate je zvanično potvrđeno da se Elizabeta Druga neće mešati u ovaj slučaj jer je u pitanju „politička stvar“, a kraljica se zvanično drži podalje od političkih pitanja i nikad se nije oglasila ni o jednoj važnoj temi.

Nikad ne daje  političke izjave... Kraljica Elizabeta II
Nikad ne daje političke izjave... Kraljica Elizabeta IIfoto: Profimedia

U zatvoru od aprila 2019.

Reagovanje iz Bakingemske palate je usledilo nakon što je poznati aktivista Kris Lonsdejl prošlog meseca poslao pismo kraljici Elizabeti Drugoj u kome od nje traži da Asanž bude pušten iz zatvora jer je to u „duhu pravde, mira i iskrenosti“.

foto: AP / Matt Dunham

Asanž se trenutno nalazi iza rešetaka u britanskom zatvoru Belmaršu. On očekuje odluku o izručenju Americi, gde je optužen za objavu više desetina hiljada poverljivih diplomatskih depeša.

- Njeno visočanstvo nastaviće striktno da se pridržava pravila da se ne meša u politička pitanja i zbog toga pitanje boravka Asanža u zatvoru nije nešto zbog čega bi kraljica intervenisala - navodi se u odgovoru iz Bakingemske palate.

LIČNA KARTA

Džulijan Pol Hokins

  • Datum rođenja: 3. jul 1971.
  • Mesto rođenja: Taunsvil, Australija
  • Bračno stanje: Razveden
  • Broj dece: Dvoje
  • Zanimljivost: Bio je član hakerske grupe od svoje 16. godine

Izolacija i zlostavljanje

Asanžove pristalice od početka tvrde da je njegovo zatvaranje motivisano političkim razlozima, a ne navodnom pravdom. Osnivač Vikiliksa je iza rešetaka od kada je prošlog aprila uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu zbog kršenja sudskih odredbi o kauciji.

On se, naime, od 2012. krio u zgradi ambasade nakon što je odbio da se pojavi na suđenju povodom optužbi za silovanje u Švedskoj. U međuvremenu su švedske vlasti odustale od slučaja, ali Asanžovo izručenje zatražila je Amerika, gde mu zbog objavljivanja poverljivih dokumenata preti 175 godina robije.

U centru pažnje javnosti nalazi se i pitanje Asanžovog zdravlja. U maju ga je u zatvoru posetio Nils Melcer, izvestilac UN za ljudska prava, koji je nakon toga izjavio da osnivač Vikiliksa pokazuje sve simptome tipične za duže izlaganje psihološkoj torturi.

- U svojoj karijeri koja traje 20 godina, tokom kojih sam radio sa žrtvama rata, nasilja i političkog progona, nikad nisam video grupu demokratskih država koje su se udružile radi namerne izolacije, demonizovanja i zlostavljanja jedne osobe u tako dugom vremenskom periodu i s toliko malo obzira prema njenom ljudskom dignitetu i vladavini prava. Kolektivni progon Džulijana Asanža mora se okončati sada i ovde - rekao je Melcer posle tog susreta.

ZAŠTO JE ASANŽOVA SUDBINA VAŽNA

UBIJANJE SLOBODE GOVORA

foto: Profimedia

Sudbina Džulijana Asanža jedno je od najvažnijih pitanja kad je reč o slobodi medija i govora, upozorile su mnoge medijske asocijacije.

foto: Kurir

Osnivač Vikiliksa je svojim neobičnim pristupom i objavljivanjem diplomatskih depeša SAD ogolio američku spoljnu politiku, demonstrirao bahatost američkih diplomata i pokazao njihovu dvoličnost. Nakon toga je objavio dokaze o ratnim zločinima američke vojske u Iraku i Avganistanu, koji su pokazali celom svetu da zemlja koja se decenijama predstavljala kao svetionik slobode i najveći borac za zaštitu ljudskih prava to više nije.

Uprkos tome što je ukazao na zločine, Asanž nije postao heroj planete, već je počeo njegov progon. Nakon godina skrivanja u ambasadi Ekvadora u Londonu uhapšen je i 1. maja 2019. godine u Britaniji osuđen na 50 nedelja robije. Kad bude izručen Americi, čeka ga kazna od 175 godina robije.

Poverljiva dokumenta

I ČELSI U ZATVORU

Izvor Vikiliksa za objavljivanje poverljivih diplomatskih depeša bila je Čelsi Elizabet Mening, koja je rođena kao Bredli Edvard Mening. Ona je radila u armiji SAD kao vojni analitičar. Zaslužna je za objavljivanje preko 750.000 poverljivih dokumenata. Trenutno je u zatvoru jer odbija da pred velikom porotom svedoči protiv Asanža.

Kurir.rs/ Foto:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track