Najnovije vesti

BREGZIT SKUPLJI NEGO ŠTO SU SE NADALI: Evropa traži Britaniji da vrati čuvene skulpture sa Akropolja!
Foto: Profimedia

elginove statue

BREGZIT SKUPLJI NEGO ŠTO SU SE NADALI: Evropa traži Britaniji da vrati čuvene skulpture sa Akropolja!

Planeta

Nacrt plana Evropske unije za pregovore sa Velikom Britanijom o odnosima posle Bregzita sadrži i zahtev da London vrati Grčkoj drevne skulpture koje su odnete iz Atine u 19. veku.

U dokumentu, u koji je Rojters imao uvid, navodi se da se od Velike Britanije traži "vraćanje ili restituciju nezakonito odnetih kulturnih objekata u zemlje porekla", ali se ne precizira na koje se predmete to odnosi.

Neimenovani diplomata Evropske unije rekao je, međutim, da je taj pasus dodat na zahtev Grčke, koju su podržali Italija, Španija i Kipar.

On je dodao da je EU zabrinuta i zbog mogućnosti ilegalne trgovine artefaktima preko londonskih aukcijskih kuća. 

foto: Profimedia

London i Atina već više godina vode borbu oko mermernih skulptura iz Partenona starih 2.500 godina, koje je u 19. veku, dok je Grčka bila pod otomanskom vlašću, iz Atine odneo tadašnji ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Carigradu lord Elgin.

Britanska vlada je prošle godine još jednom odbila zahtev Atine da vrati skulpture sa Akropolja, koje se danas nalaze u Britanskom muzeju u Londonu. 

Grčka ministarka kulture Melina Merkuri izjavila je prošlog meseca da pokreće kampanju za povratak skulptura i dodala je da očekuje veću podršku evropskih partnera. 

foto: AP / Francois Lenoir / Pool

U Britanskom muzeju tvrde da je Elgin dobio mermerne skulpture, koje su krasile hram Partenon iz petog veka pre nove ere, na osnovu legalnog ugovora sa Otomanskom imperijom, dok Grčka smatra da su one ukradene.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...