BERNI SANDERS FAVORIT U NEVADI: Bajden i milijarder Blumberg neslavno prošli na debati (VIDEO)
Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Izborna trka u SAD

BERNI SANDERS FAVORIT U NEVADI: Bajden i milijarder Blumberg neslavno prošli na debati (VIDEO)

Planeta -

NJUJORK - Američki milijarder Majkl Blumberg našao se na meti kritika tokom svoje prve demokratske predsedničke debate u Nevadi zbog rasističkih i mizoginih komentara i korišćenja velikog bogatstva za proboj u izbornoj trci.

Bivši gradonačelnik Njujorka delovao je neuverljivo dok je tvrdio da ima najviše izgleda da pobedi aktuelnog predsednika Donalda Trampa na izborima.

U debati su učestvovali Berni Sanders, Elizabet Voren, Ejmi Klobučar, Džo Bajden i Pit Butidžidž, koji su svi kritikovali Blumberga da zahvaljujući svom novcu pokušava da uđe u Belu kuću.

"Takmičimo se s milijarderom koji naziva žene debelim komadima i lezbijkama konjskog lica. I ne, ne govorim o Donaldu Trampu, već o gradonačelniku Blumbergu. Sam Blumberg rekao je da svoj novac koristi za važnu stvar", rekla je Elizabet Voren, senatorka iz Masačusetsa.

"Trošim taj novac da se rešim Donalda Trampa - najgoreg predsednika koga smo ikad imali. I ako to mogu da uradim, biće to veliki doprinos Americi i mojoj deci", odgovorio je Blumberg.

Pred predstojeće stranačke izbore u Nevadi favorit je Berni Sanders. Kako ocenjuju analitičari, Ejmi Klobučar je nepoznanica, ali njena je kampanja u zamahu. Džo Bajden očajnički treba nešto radikalno da promeni.

foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Čak i demokrate koje vrlo dobro poznaju situaciju u Nevadi oklevaju da daju bilo kakve prognoze uoči predizbora, nakon što su razlike među vodećim kandidatima u prve dve države bile tesne.

foto: EPA/ETIENNE LAURENT

"Obično su kombinacija dosadašnjih izbornih rezultata i razumevanje lokalne dinamike dobar pokazatelj kako će se stvari odvijati. Ali, ova trka je zaista neizvesna. Neki su ljudi u uzlaznom trendu, a neki silaznom", rekao je Mark Melman, iskusni stručnjak za ispitivanja javnog mnjenja iz Nevade.

foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Kandidat za koga se očekivalo da će dobiti mnogo veću podršku, Džo Bajden, završio je na razočaravajućem četvrtom mestu u Ajovi, odnosno, na petom u Nju Hempširu. On na Nevadu, a posebno na Južnu Karolinu koja dolazi nakon nje, gleda kao na šanse da svojoj kampanji vrati zamah.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track