ANGELU KRIVE ZA SVE: Kancelarka odgovorna za porast rasizma, ekstremna desnica sve popularnija!
Foto: EPA / Ludovic Marin Pool

ALARM

ANGELU KRIVE ZA SVE: Kancelarka odgovorna za porast rasizma, ekstremna desnica sve popularnija!

Planeta -

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel jedna je od najodgovornijih za porast rasističkih napada u zemlji poslednjih godina. Naime, nagli porast ovih napada usledio je 2015. godine, nakon što je, zahvaljujući kancelarkinoj politici, u Nemačku ušlo preko milion izbeglica s Bliskog istoka i iz Afrike, smatraju analitičari.

Istovremeno porast napada se poklapa s rastom popularnosti ekstremnodesničarske Alternative za Nemačku (AFD), koja je na izborima 2017. osvojila treće mesto. Desničarski ekstremizam je postao svakodnevica u zemlji koja nosi golemi teret nacističke prošlosti. U toj atmosferi je desničar Tobijas Ratjen usmrtio 11 osoba u sredu uveče u gradu Hanauu.

Prema zvaničnim podacima tokom 2018. u Nemačkoj je zabeleženo čak 8.113 zločina iz mržnje, dok je bilo 1.799 antisemitskih napada. U 2018. policija je zaplenila 1.090 komada oružja od pripadnika desničarskih grupa, što je povećanje od 61 odsto u odnosu na 2017. U istom periodu je registrovano 8.605 desničarskih prekršaja.

Kancelarka je, suočena s porastom nasilja, odobrila nove mere za sprečavanje širenja nasilja. Jedna od njih je da društvene mreže poput Fejsbuka ili Tvitera moraju federalnoj policiji da prijave uvredljiv sadržaj. Alarmantan je i podatak da su ekstremni desničari u Nemačkoj od 1990. do danas usmrtili 83 osobe, dok su islamisti ubili 17 ljudi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track