Najnovije vesti

KARNEVAL U RIJU NIKAD LUĐI: Samo najhrabriji se usude da prođu čuvenim sambodromom (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/Antonio Lacerda, EPA/Fabio Motta

veliko SLAVLJE

KARNEVAL U RIJU NIKAD LUĐI: Samo najhrabriji se usude da prođu čuvenim sambodromom (FOTO, VIDEO)

Planeta

Najčuveniji karneval u Rio de Žaneiru uskoro se bliži kraju, a na ulice su izašli milioni maskiranih učesnika.

Dok je većina uživala u muzici u plesu, ima i onih koji su kritikovali brazilskog predsednika Žaira Bolsonara.

foto: Profimedia

Politika

Otkako je desničar Bolsonaro preuzeo funkciju u januaru 2019. godine, Brazilci su oštro podeljeni.

1 / 12 Foto: EPA

Pristalice bivšeg vojnog kapetana hvale ga zbog brzog pada nasilnog kriminala i poboljšanja ekonomije, dok njegovi protivnici osuđuju ono što smatraju rasizmom, seksizmom i nepoštovanjem siromašnih.

foto: Profimedia

Uz gomilu konzervativnih saveznika, među kojima je i gradonačelnik Rija Marselo Krivela, Bolsonaro je pokazao malo interesovanja za karneval i povremeno je kritikovao ponašanje učesnika. To ne sprečava milione ljudi da se zabavljaju, a ni čuvenih 13 školi sambe da se takmiče za prestižno priznanje najboljih.

foto: Profimedia

Kostimi

Većina učesnika je apolitično odevena, u rasponu od sirena do kaubojskih kostima, što ukazuje na to da su Brazilci fokusirani na uživanje, a ne na politiku.

foto: EPA

Ipak, posebnu pažnju privlači parada Mangveira, koja govori o Isusu iz favela i borcu protiv „proroka netolerancije“, što je direktna kritika Bolsonara.

Inače, prvi karneval u Riju je održan 1840. godine pod uticajem italijanskih zabava kada su učesnici igrali polku i valcer, a samba je uvedena 1917. godine.

Odluka gradonačelnika

BEZ PARA

Desničarski gradonačelnik Rija Marselo Krivela jedan je od kritičara karnevala i, otkako je na vlasti, 2016. smanjio je izdvajanja za ovu zabavu za 6,4 miliona dolara. Škole sambe koje učestvuju ove godine neće dobiti nijedan dolar od grada i države uprkos tome što karneval privlači milione posetilaca.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...