AMERIČKI ŠPIJUNI HTELI DA OTRUJU ASANŽA I DA SVE LIČI NA NESREĆU: Šok tvrdnje sa suđenja o izručenju Americi!
Foto: AP / Matt Dunham

ozbiljne optužbe

AMERIČKI ŠPIJUNI HTELI DA OTRUJU ASANŽA I DA SVE LIČI NA NESREĆU: Šok tvrdnje sa suđenja o izručenju Americi!

Planeta -

Američki špijuni planirali su otmicu ili čak trovanje Džulijana Asanža, koristeći sumnjive španske privatne detektive nakon što je na internet procurilo 250.000 najčuvanijih tajnih dokumenata, rečeno je na saslušanju za izručenje osnivača Vikiliksa Americi.

Edvard Ficdžerald, advokat za ljudska prava, dodao je na jučerašnjem suđenju i da je planirano da je napad na Asanža u ekvadorskoj ambasadi u Londonu trebalo da izgleda kao nesreća.

On je rekao da je privatno obezbeđenje iz španske kompanije, koje je delovalo u korist američkih vlasti, umešano u "nametljiv i sofisticiran" nadzor njegovog klijenta, ali da ih je otkrio "misteriozni iberijski uzbunjivač" poznat samo pod oznakom Svedok br.2.

foto: AP / Matt Dunham

Tajni nadzor počeo je navodno nakon povratka Dejvida Moralesa iz UC Globl-a iz Las Vegasa sa sajma bezbednosti, u julu 2016. godine, koji je imao zadatak da informacije o Asanžu dostavi "mračnoj strani", tvrdi Ficdžerald.

"Svi posetioci ambasade, uključujući i Asanža, bili su snimani video i audio lajvstriming opremom postavljenom unutar ambasade i laserskim mikrofonima spolja" trvdi on.

Oslanjajući se na dokaze Svedoka br.2, on je direktno poručio:

"Bilo je razgovora o preduzimanju ekstremnijih mera, poput otmice ili trovanja Džulijana Asanža u ambasadi".

foto: AP / Matt Dunham

Čitajući izjave misterioznog svedoka, Ficdžerald je rekao: "Morales je rekao da su Amerikanci već očajni i predložio da gost ambasade bude podvrgnut ekstremnijim merama kako bi se situacija okončala".

Rekao je da postoji mogućnost da se vrata ambasade ostave otvorena da bi kidnapovanje izgledalo kao nesreća, te da se čak raspravljalo i o mogućnosti trovanja.

Kurir.rs / Daily Mail, Foto: AP / Matt Dunham

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track