LAVROV: Svaki razgovor o primirju sa teroristima u Siriji znači predaju
Foto: EPA / Sergei Ilnitsky

LAVROV: Svaki razgovor o primirju sa teroristima u Siriji znači predaju

Planeta -

U svom današnjem obraćanju delegatima na 43. sednici Saveta za ljudska prava UN u Ženevi, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da "svaki razgovor o primirju sa teroristima koji su aktivni u sirijskoj provinciji Idlib znači "predaju i ohrabrenje za njih".

Itar Tas prenosi da je Lavrov apelovao na UN i na međunarodnu zajednicu da se jasno distanciraju od terorista jer "ima pokušaja da se opravdaju zlodela radikalnih i ekstremističkih grupa" u tom delu Sirije.

"Kako bismo inače objasnili neke najave o sklapanju primirja sa banditima koje su izrečene tokom međunarodnih razgovora o situaciji u Idlibu", upitao se Lavrov.

On je upozorio da takvi predlozi nisu odraz zabrinutost za kršenja ljudskih prava, već podstiču na predaju i pružaju ohrabrenje teroristima za dalja, očigledna kršenja univerzalnih konvencija i brojnih rezolucija Saveta bezbednosti UN. Ruski ministar inostranih poslova je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nekih pokušaja da se religija koristi u političkim igrama.

"Verske podele su sve brojnije, kao i rasprostranjeno skrnavljenje svetih gradova širom sveta. Vernici i sveštenstvo izloženi su napadima, progonu i likvidacijama", precizirao je Lavrov. On je naglasio da je na Bliskom istoku sve manje hrišćana, jer su napustili područja na kojima su vekovima živeli.

Istovremeno, situacija u Idlibu se ne smiruje. Od početka februara i eskalacije neprijateljstava, ruske i turske snage nastoje da uspostave prekid vatre, ali terorističke akcije ne jenjavaju zbog čega je vojno intervenisala i sirijska armija.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA / Sergei Ilnitsky)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track