Najnovije vesti

TRAMP UPOZORAVA: Ako izgubim na izborima, biće propast sveta!
Foto: AP/Alex Brandon

HIT

TRAMP UPOZORAVA: Ako izgubim na izborima, biće propast sveta!

Planeta

"Svet će propasti ako ne pobedim na izborima u novembru", poručio je američki predsednik Donald Tramp.

On je apokaliptično predviđanje izneo na sastanku u američkoj ambasadi u Nju Delhiju tokom posete Indiji, koju je po povratku u SAD nazvao „zadivljujućom“ jer su ga tamo dočekali poput božanstva.

Pad na berzama

Tramp je u fokus predizborne kampanje za osvajanje drugog mandata stavio upravo ekonomiju, očekujući da će na krilima rekordno niske nezaposlenosti uspeti da ostane još četiri godine u Beloj kući.

"Kad osvojim drugi mandat u novembru, mislim da će berze poleteti poput raketa", rekao je Tramp i istakao: "Ali ako ne pobedim, videćete slom kakav u životu niste videli. Biće pravi pakao".

Tramp nije propustio priliku da prozove rivale iz Demokratske stranke, rekavši da će na berze delovati umirujuće ukoliko Berni Sanders osvoji nominaciju za predsedničkog kandidata.

"To će izvesno vreme umiriti berze. Nijedan drugi protivkandidat nije toliko inspirativan", kazao je Tramp.

BROJKE:

49 odsto Amerikanaca podržava Trampa (januar ove godine)

2,5 odsto je rast BDP u SAD od dolaska Trampa na vlast

6,6 miliona radnih mesta je otvoreno od dolaska Trampa na vlast

Berzanski indeks Dau, koji se odnosi na 30 najvećih kompanija u SAD, pao je za 1.000 poena u ponedeljak, što je najveći pad u poslednje dve godine i to je unelo nemir među investitore.

"Mislim da smo mi u Americi u prilično dobrom stanju. Ali narednih nekoliko meseci može da bude vrlo kritično zbog izbora. Ako pogrešna osoba bude izabrana, to bi moglo da sve zaustavi. Ekonomija uvek trpi kad se bliže izbori", rekao je on.

foto: AP/Eric Gay

Rasulo kod demokrata

Tramp je ponovio prognozu da bi u julu moglo da dođe do rasula među demokratama na nacionalnoj konvenciji i da nijedan kandidat ne osvoji dovoljno delegata za dobijanje predsedničke nominacije. Nešto slično se dogodilo pre četiri godine, kad je Berni Sanders u poslednji čas izgubio nominaciju jer je vrh stranke odlučio da podrži Hilari Klinton, a ne njega, iako je osvojio više delegata na stranačkim izborima po državama.

Milijarde za budžet

UZDA SE U VOJSKU

Donald Tramp je od dolaska na vlast znatno skresao budžet u mnogim stavkama osim u izdvajanju za armiju. Naime, SAD su 2016. godine, u poslednjoj od osam godina na vlasti Baraka Obame, za vojsku izdvojile čak 611 milijardi dolara, što je ubedljivo najviše na svetu. Ipak, ove godine u decembru Tramp je predložio da budžet Pentagona za fiskalnu 2020. bude čak 740,5 milijardi dolara.

Kurir.rs/ Foto: AP/Alex Brandon

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...