OVO NA ANTARKTIKU DOSAD NIJE VIĐENO: Za samo 9 dana dogodila se katastrofa koja bi mogla da utiče na ceo svet!
Foto: EPA

OZBILJNE KLIMATSKE PROMENE

OVO NA ANTARKTIKU DOSAD NIJE VIĐENO: Za samo 9 dana dogodila se katastrofa koja bi mogla da utiče na ceo svet!

Planeta -

Višednevni toplotni talas pogodio je severni vrh Antarktika ovog meseca. Nove fotografije koje je objavila NASA otkrivaju da se u tom razdoblju petina snega otopila na ostrvu Igl, koji se nalazi u sklopu Antarktičkog poluostrva.

Fotografije prikazuju ostrvo pre i posle toplotnog talasa koji ga je pogodio, pa su sad velike površinske zemlje vidljive, a otapanje leda stvorilo je i vodena jezera.

Na Antarktiku je ovog meseca zabeležena i rekordna temperatura od 18,2 stepena, a u četiri nedelje otopilo se čak 10 centimetara snega na Iglu – što je oko 20 odsto ukupne sezonske akumulacije snega.

"Nisam nikad video da se jezera tako brzo kreiraju na Antarktiku. To se moglo videti na Aljasci i na Grenlandu, ali ovde nije uobičajena pojava", kaže Mori Pelto, geolog s koledža Nikols u Masačusetsu.

Velika količina vode s Antarktičkog poluostrva slila se u okean, a toplotni talasi su prošlog leta najviše doprineli otapanju leda i povećanju nivoa mora.

Naglo topljenje leda, čak i tokom leta, veoma je retko na Antarktiku, najhladnijem mestu na Zemlji.

Devetodnevni toplotni talas je posledica konstantno visokih temperatura, koje do 21. veka nisu zabeležene na ovom kontinentu i nastao je kao posledica globalnog rasta temperatura.

Ovog meseca visoki pritisak iznad rta Horna, koji se nalazi u čileanskom arhipelagu Ognjena zemlja, omogućio je da se topli vazduh nagomila i kreće. Severoistok Antarktičkog poluostrva najčešće je zaštićen od visokih temperatura zbog jakih vetrova koji tamo duvaju, ali su oni sada bili neuobičajeno slabi i nisu mogli da zaustave proboj toplog vazduha.

Ledene kape Antarktika već se tope velikom brzinom zbog toplote koja je zarobljena u atmosferi zbog zagađenja štetnim gasovima. Podizanje nivoa mora ugrožava milione ljudi koje žive u priobalju, a Antarktik sadrži dovoljno leda da podigne nivo okeana za gotovo 61 metar, prema procenama Svjetske meteorološke organizacije.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track