Najnovije vesti

DA LI ĆE BERNI ODUVATI DONALDA? Tramp krši pravila, a ima rezultate! Ali Sanders nudi džabe zdravstvo i školovanje
Foto: EPA/Katherine Taylor, EPA/Oliver Contreras / POOL

predizborna groznica

DA LI ĆE BERNI ODUVATI DONALDA? Tramp krši pravila, a ima rezultate! Ali Sanders nudi džabe zdravstvo i školovanje

Planeta

Donald Tramp bio je populistički autsajder koji je prekršio sva pravila politike, navodi CNN i dodaje da ga nije bilo briga za republikansku stranku i da nije pokušao da stvori široku koaliciju.

Međutim, njegova baza ga je volela, čak i pošto je establišment stranke upozoravao da će biti katastrofalan kandidat. Sada mnogi gledaju reprizu istog scenarija uz uspon Bernija Sandersa. Nema sumnje da je ovaj autsajder izgradio populistički pokret i pokrenuo raspravu unutar Demokratske stranke odlučno ulevo, navodi CNN.

Njegove pristalice strastveno i brzo osuđuju establišment demokrata. Nakon dva kokusa i jednog preliminarnog izbora Berni Sanders je glavni kandidat demokrata, iza koga Džo Bajden zaostaje u istraživanjima javnog mnjenja. Sada je njegov trenutak, navodi CNN.

Ali, da li Berni može da pobedi? Budući da je pitanje broj jedan za demokrate jednostavno: pobediti Trampa, zanimljivo je da je prema januarskoj anketi CNN-a 45 odsto demokrata smatralo da bi Bajden imao veće šanse da pobedi Trampa u novembru, dok je Sanders zaostajao sa 24 procenata.

Kao što je Pit Hembi napisao u "Veniti feru", umesto da postavljate pitanje da li Senders neće biri izabran, postavite drugo pitanje: Šta ako je Senders zapravo NAJBOLJI kandidat demokrata?" To bi sada moglo da zvuči kao čarobno razmišljanje, ali Hembi objašnjava da u doba Trampa, hiper podela na dve stranke, institucionalnog nepoverenja i društvenih mreža, Sanders bi mogao da se smatra kandidatom koji je prilagođen da se suoči sa Trampom ove godine, navodi CNN.

Berni je politička slavna osoba: ljudi znaju za šta se zalaže i u dobrom i u zlu. Autentičan je i dosledan povodom sopstvenih demokratskih socijalističkih stavova. Ali mnogo toga sugeriše da se ti stavovi izražavaju bolje u polarizovanim demokratskim primarnim, nego na opštim izborima. CNN navodi ideološke podele u Demokratskoj stranci. Na površini, stranka je u osnovi ravnomerno podeljena između liberala i umerenih, ali ako se iskopa malo dublje, vidi se prema istrazi Pjua, dase samo 15 odsto demokrata identifikuje kao vrlo liberalno.

Pored toga, 32 odsto njih sebe opisuju kao liberalne, 38 procenata kao umerene i 14 odsto kao delimično konzervativne. To nije krajnje leva stranka, uprkos mladolikoj energiji nadahnutoj Sandersovim obećanjima o besplatnoj zdravstvenoj zaštiti i besplatnim fakultetima, navodi CNN. Prema poslednjem istraživanju Galupa, što se tiče ukupnog američkog biračkog tela, samo 27 odsto Amerikanaca se izjašnjava da su demokrate, 30 odsto sebe opisuje kao republikance, a 42 procenta se izjašnjava da su nezavisni.

Prema Glupu, jasno se stavlja do znanja da je Amerika i dalje nacija desnog centra, 37 odsto Amerikanaca sebe naziva konzervativnima, 35 procenata umerenim i samo 24 procenta liberalnim. Svakom kandidatu će biti potrebno da osvoji glasove izvan svoje baze da bi dobio predsedničko mesto, a krajnje levi kandidat će verovatno imati dodatnog posla, navodi CNN. Sada je Bernijev izborni argument isti kao i Trampov - podstaknuće izlaznost povezujući se sa biračima radničke klase koje je establišment otuđio.

To bi moglo da se dogodi, ali primetno je da novi glasači za koje Sanders tvrdi da su njegovi nisu to učinili ni u tri kokusa i na primarnim izborima dosad. Zatim je tu oznaka "socijalizam" - kišobran pod kojim živi demokratski socijalizam. To zaista nije popularno: Galup pokazuje da više Amerikanaca kaže da bi glasalo za gej, muslimana ili ateističkog predsednika nego za socijalistu.

Postoji razlog zašto se Trampov tim protivi socijalizmu i želi da mu protivkandidat bude Senders, navodi CNN. Možete tvrditi da Amerikanci glasaju za autentičnost, a ne za ideologiju i to je fer poenta u Trampovoj eri. Krajnje pitanje: Može li Berni pobediti? Svakako, sve je moguće, nije isto što i verovatno. Donald Tramp je istorijski nepopularan predsednik uprkos snažnoj ekonomiji u zemlji, ali, puno toga može da se dogodi pre novembra.

Berni Senders je izgradio pokret i u zamahu je, ali postoji dosta racionalnih razloga da se smatra da je nominacija demokratskog socijaliste u zemlji desnog centra pravi rizik i da bi mogla Donaldu Trampu doneti drugi mandat, navodi CNN.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: EPA/Katherine Taylor, EPA/Oliver Contreras / POOL) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...