ALBANSKI PREDSEDNIK ŠOKIRAO JAVNOST: Albanija će ponovo postati evropska Severna Koreja
Foto: AP/Hektor Pustina

reakcija

ALBANSKI PREDSEDNIK ŠOKIRAO JAVNOST: Albanija će ponovo postati evropska Severna Koreja

Planeta -

Predsednik Albanije Iljir Meta upozorio je danas da Albanija rizikuje da ponovo postane "evropska Severna Koreja", objašnjavajući svoj stav u ustavnom sukobu koji remeti proces pristupanja te zemlje Evropskoj uniji (EU). U intervjuu za Juronjuz (Euronews) Meta je naveo da je albanska vlada koju vode socijalisti "uzurpirala svaku nezavisnu instituciju" u zemlji i da je "u službi jednopartijskog režima".

Meta je rekao da se on "bori za demokratiju" negirajući da je reč o njegovoj borbi za vlast s premijerom Edijem Ramom.

"Kako mogu biti iznad partijske politike kada imamo potpuno uzurpiranje države od strane vladajuće većine koja kontroliše sve?", upitao je Meta. Predsednik Albanije je dodao da se njegova zemlja danas nažalost nalazi pod jednopartijskim režimom, pod pretnjom da se vrati 30 godina unazad kada je bila "Severna Koreja Evrope".

On je rekao da se ;ne bori za vlast. “Ja se borim za vladavinu prava u Albaniji. Ja se borim za vladavinu demokratije naspram jednopartijskog režima koji je uzurpirao svaku nezavisnu instituciju u ovoj zemlji i sada hoće da prigrabi i Ustavni sud", naveo je. ; Predsednik Albanije je za 2. mart pozvao na masovni protest protiv vlade u Tirani, pošto je ;premijer Rama pokrenuo pitanje opoziva predsednika - nakon Metinog pokušaja da otkaže prošlogodišnje opštinske izbore.

Glavna opoziciona partija u Albaniji, Demokratska stranka podržala je poziv šefa države na protest i zatražila nove izbore. Opozicija je prošle godine mesecima održavala proteste koji su se često pretvarali u nasilne sukobe sa policijom, bojkotovala parlament i lokalne izbore, optužujući vladu za nameštanje izborae i povezanost s organizovanim kriminalom.

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP/Hektor Pustina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track