Najnovije vesti

KINESKI PULMOLOG ODBROJAO DANE KORONAVIRUSU: Epidemija će biti uskoro obuzdana, a evo i kada
Foto: EPA/WU HONG

zdravstvena procena

KINESKI PULMOLOG ODBROJAO DANE KORONAVIRUSU: Epidemija će biti uskoro obuzdana, a evo i kada

Planeta

Kineski pulmolog Žong Nanšan (Zhong Nanshan) rekao je danas da je uveren da će epidemija koronavirusa biti "stavljena pod kontrolu" do kraja aprila, dodavši da to što je virus otktiven u Kini, ne znači da odatle i potiče.

"Uz snažne mere koje je preduzela kineska vlada i zajedničkim naporima medicinara širom zemlje, uvereni smo da će epidemija u osnovi biti pod kontrolom do kraja aprila", rekao je Žong novinarima u južnoj kineskoj provinciji Guangdžou, prenela je agencija Sinhua.

Žong je rekao da to što je prvi slučaj oboljevanja od bolesti COVID-19 otkriven u Kini, ne znači da novi koronavirus potiče iz Kine.

"Potrebna nam je veća medjunarodna saradnja jer ovo nije nacionalna bolest, već se odnosi na sve ljude", rekao je Žong i dodao da je Medicinski univerzitet u Guangdžouu ojačao saradnju sa stranim univerzitetima.

Najnovija istraživanja su pokazala da u disajnim putevima pacijenata zaraženih novim koronavirusom ima mnogo lepljive sluzi, rekao je Žong i dodao da opstrukcija disajnih puteva može dovesti do sekundarnih infekcija. Stopa smrtnosti medju kritičnim pacijentima u Vuhanu, epicentru epidemije, kreće se blizu 60 procenata, kaže Žong.

Stručnjaci traže rešenja za hipoksiju (manjak kiseonika koji dopire do tkiva), a neke nove metode pokazale su se efikasnim u Vuhanu u olakšavanju teškoća pacijenata pri disanju. Na pitanje zašto su neki pacijenti, otpušteni iz bolnice posle inicijalnog oporavka, bili pozitivni na koronavirus ;na ponovnom testiranju, Žong je rekao da je COVID-19 nova zarazna bolest, čiji proces još nije poznat.

"Zasad ne možemo izvući apsolutni zaključak i moramo pažljivo pratiti njegov razvoj. Ali, po zakonima mikroorganizama, oni ljudi koji imaju dovoljno antitela više neće biti inficirani", rekao je Žong.

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA/WU HONG)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...