Najnovije vesti

NA ANTARKTIKU PRIZOR KAO IZ HOROR FILMOVA: Led potpuno krvav, a to je znak jedne opasne pojave (FOTO)
Foto: Facebook/Національний антарктичний науковий центр

ne, nije se dogodio masakr

NA ANTARKTIKU PRIZOR KAO IZ HOROR FILMOVA: Led potpuno krvav, a to je znak jedne opasne pojave (FOTO)

Planeta

Pre nekoliko nedelja, naučnici iz ukrajinske istraživačke baze "Vernadski" na Antarktiku uočili su da je snežno prostranstvo skoro potpuno obojeno šokantnom krvavo-crvenom bojom.

Slike "krvavog" snega i leda izgledaju kao da je došlo do nekog masakra, poput onih u horor filmovima.

Dobra vest da je pravi razlog ove pojave daleko manje dramatičan ali, nažalost, s ozbiljnim posledicama.

Morski ekolog Andrej Zotov s Ukrajinske akademije nauka snimio je ove slike dok je sprovodio istraživanje u stanici na Antarktiku.

Za ovakav epski prizor kriva su minijaturna stvorenja, koja su pod mikroskopom identifikovana kao Chlamydomonas nivalis.

Reč je o mikroskopskim zelenim algama. U pitanju su jednoćelijske morske alge koje su uobičajene u svim hladnim i snežnim područjima, od arktičkog do alpskog.

Uspavane su tokom surove zime, ali kada ima dovoljno sunčeve svetlosti da omekša njihov kristalizovani svet, alge se u proleće bude, koristeći vodu i sunčevu svetlost da bi se vrlo brzo širile.

Mlade alge su zelene boje i imaju dvije strukture slične repu koje se zovu flagella, uz pomoć kojih plivaju.

Kako sazrevaju, gube pokretljivost i razvijaju jedinstvenu adaptivnu sposobnost za preživljavanje u svom ekstremnom okruženju, koja uključuje sekundarni izolacijski ćelijski zid i sloj crvenog karotenoida, koji menja njihov izgled iz zelene u narandžastu pa crvenu boju.

"Ovaj sloj štiti alge od ultraljubičastog zračenja", objašnjava Ukrajinska akademija nauka na Fejsbuk stranici.

Karotenoidi pomažu algama da upiju više toplote, što zauzvrat stvara da se topi voda u kojoj mogu da napreduju. To je dobro za alge i insekte koji ih jedu, ali nažalost postoje i druge posledice.

Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da bujanje snežnih algi može da smanji količinu refleksije sunčeve svetlosti i do 13 odsto tokom jedne sezone topljenja leda na Arktiku.

"Ovo će nesumnjivo dovesti do veće stope otapanja leda", napisali su istraživači.

U 2017. godini, naučnici za zaštitu životne sredine izračunali su da su mikrobne zajednice, među kojima je i ova alga, doprinele da se sneg na hladnim poljima Aljaske otopi za šestinu. Njihovi eksperimenti pokazuju da područja s više otopljenog snega i leda vode ka porastu broja algi za 50 odsto, a mesta s više algi više se tope.

Drugim rečima, povišene temperature dovode do većeg topljenja vode, što podstiče rast algi, a što dovodi do većeg topljenja leda.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Facebook/Національний антарктичний науковий центр

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track