MIGRANTI JURNULI KA EVROPI: Krenuo talas izbeglica ka Grčkoj i Bugarskoj, gomilaju se na granicama (VIDEO)
Foto: AP/Ergin Yildiz

prelivanje krize

MIGRANTI JURNULI KA EVROPI: Krenuo talas izbeglica ka Grčkoj i Bugarskoj, gomilaju se na granicama (VIDEO)

Planeta -

Nakon što je visoki turski zvaničnik rekao da Turska neće više zaustavljati migrante koji hrle ka Evropi, grupe izbeglica već danas su masovno krenule ka Bugarskoj i Grčkoj granici. Bugari i Grci najavili su da će pojačati granične kontrole da bi zaustavili njihov dolazak.

Svetski mediji su već i zabeležili grupe koje se kreću ka ovim granicama a koje niko ne kontroliše. Grci su najavili da niko od njih neće ući u zemlju jer su nelegalni migranti. Inače, u Turskoj se nalazi oko 3,7 miliona sirijskih izbeglica a najnovija odluka stigla je nakon što su juče u napadu sirijskih snaga poginula 33 vojnika.

Prema sporazumu iz 2016. godine, Evropska unija je obezbedila milijarde evra pomoći u zamenu za pristanak Ankare da zaustavi priliv migranata u Evropu. Inače, Evropska unija poručila je Turskoj da očekuje da ona poštuje svoje obaveze preuzete prema sporazumu o migrantima zaključenom 2016. godine, rekao je danas portparol EU reagujući na izjavu visokog turskog zvaničnika o migrantima koji pokušavaju da stignu u Evropu.

"Sa našeg stanovišta sporazum se i dalje drži i očekujemo od Turske da poštuje svoje obaveze", rekao je portparol EU Peter Stano u dnevnom obraćanju novinarima, prenosi Frans pres.

(Kurir.rs/R.M./Beta/Foto: AP/Ergin Yildiz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track