Najnovije vesti

MIGRANTI JURNULI KA EVROPI: Krenuo talas izbeglica ka Grčkoj i Bugarskoj, gomilaju se na granicama (VIDEO)
Foto: AP/Ergin Yildiz

prelivanje krize

MIGRANTI JURNULI KA EVROPI: Krenuo talas izbeglica ka Grčkoj i Bugarskoj, gomilaju se na granicama (VIDEO)

Planeta

Nakon što je visoki turski zvaničnik rekao da Turska neće više zaustavljati migrante koji hrle ka Evropi, grupe izbeglica već danas su masovno krenule ka Bugarskoj i Grčkoj granici. Bugari i Grci najavili su da će pojačati granične kontrole da bi zaustavili njihov dolazak. 

Svetski mediji su već i zabeležili grupe koje se kreću ka ovim granicama a koje niko ne kontroliše. Grci su najavili da niko od njih neće ući u zemlju jer su nelegalni migranti. Inače, u Turskoj se nalazi oko 3,7 miliona sirijskih izbeglica a najnovija odluka stigla je nakon što su juče u napadu sirijskih snaga poginula 33 vojnika.

Prema sporazumu iz 2016. godine, Evropska unija je obezbedila milijarde evra pomoći u zamenu za pristanak Ankare da zaustavi priliv migranata u Evropu. Inače, Evropska unija poručila je Turskoj da očekuje da ona poštuje svoje obaveze preuzete prema sporazumu o migrantima zaključenom 2016. godine, rekao je danas portparol EU reagujući na izjavu visokog turskog zvaničnika o migrantima koji pokušavaju da stignu u Evropu.

"Sa našeg stanovišta sporazum se i dalje drži i očekujemo od Turske da poštuje svoje obaveze", rekao je portparol EU Peter Stano u dnevnom obraćanju novinarima, prenosi Frans pres.

(Kurir.rs/R.M./Beta/Foto: AP/Ergin Yildiz)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...