TURSKI PREDSEDNIK REDŽEP TAJIP ERDOGAN PRETI: Milione migranata šaljem u Evropu! Neka i ona snosi deo tereta
Foto: Profimedia

OPASNOST

TURSKI PREDSEDNIK REDŽEP TAJIP ERDOGAN PRETI: Milione migranata šaljem u Evropu! Neka i ona snosi deo tereta

Planeta -

Haos - Nećemo da zatvorimo granicu uprkos pozivima, poručio lider Turske. Fronteks upozorava: Situacija se otrgla kontroli, više niko ne može da zaustavi izbeglice

Vrata Turske ka Evropi su otvorena, stižu milioni izbeglica!

To je juče rekao Redžep Tajip Erdogan, turski predsednik, na mitingu u Ankari.

Milijarde dolara

"Nećemo da zatvorimo granicu sa zemljama Evropske unije za izbeglice. Kada smo otvorili vrata, mnogi su me zvali da traže njihovo zatvaranje. Rekao sam im da je sve gotovo. Završeno je. Vrata su sada otvorena. Sada ćete i vi morati da ponesete deo tereta. Stotine hiljada su već prešle granicu, uskoro će to biti milioni", rekao je Erdogan.

Ova pretnja je ozbiljno uplašila zvaničnike EU jer bi ona mogla da se suoči sa migrantskom krizom gorom od one iz 2015. Jedan od načina na koji je ta kriza zaustavljena jeste sporazum koji je Unija 2016. postigla sa Turskom o zadržavanju izbeglica.

Teška situacija

"Priznajem da je Turska u teškoj situaciji što se tiče migranata. Ali ono što sada vidimo ne može biti odgovor ili rešenje. Nedopustivo je da Turska pušta izbeglice da pređu u Evropu", poručila je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, i najavila da će danas obići grčko-tursku granicu.

Prema tajnom izveštaju Agencije za zaštitu spoljnih granica Evropske unije (Fronteks), iz Turske se očekuju masovne migracije, a situacija je toliko izmakla kontroli da se predviđa da izbeglice neće zaustaviti ni intervencija turskih vlasti ako odluče da ponovno zatvore granicu prema Grčkoj. Nemački Velt, koji je imao uvid u ovaj tajni Fronteksov izveštaj, piše da je on pripremljen za najviše čelnike Evropske unije.

"Vesti na društvenim mrežama povećavaju mogućnost masovnog pokreta iz Turske prema granicama Evropske unije. Prve na udaru su Grčka i Bugarska, a na bugarsko-turskoj granici ima tek 60 službenika Fronteksa", piše Velt pozivajući se na izvore.

Poseta Rusiji

SASTANAK S PUTINOM

foto: EPA / Alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin Pool

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan će u četvrtak, 5. marta, otići u jednodnevnu posetu Rusiji, u vreme pojačanih tenzija između Ankare i Moskve zbog eskalacije sukoba sa snagama sirijske vlade u Idlibu, saopštilo je tursko predsedništvo.

foto: Kurir

Na severozapadu Sirije došlo je do novih i sve gorih sukoba sirijske vojske, koju podržava Rusija, i dela pobunjenika i turske vojske. Kako trupe Bašara el Asada podržava Rusija, Redžep Tajip Erdogan se našao u velikim problemima, pa je zatražio pomoć saveznika iz EU i NATO.

Iako su saveznici dali verbalnu podršku Erdoganu, izostala je bilo kakva stvarna pomoć, pa je turski predsednik počeo da preti da će da pusti ka Evropi izbeglice koje je zaustavio po sporazumu sa EU iz 2016.

Stručnjaci za bezbednost upozoravaju da bi migrantski talas danas bio opasniji nego 2015. jer niko ne zna koliko je ljudi koji su krenuli iz Turske inficirano koronavirusom. Osim toga, uvek postoji opasnost da među izbeglicama ima i terorista.

Kurir.rs/ Andrija Ivanović Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track