OD KORONAVIRUSA SE OPORAVILO VIŠE OD 48.000 LJUDI: U Iranu zaražena 23 poslanika, u Austriji ukradene maske!
Foto: AP, EPA

BORBA PROTIV VIRUSA

OD KORONAVIRUSA SE OPORAVILO VIŠE OD 48.000 LJUDI: U Iranu zaražena 23 poslanika, u Austriji ukradene maske!

Planeta -

U bilansu za 3. mart, prema podacima CNN i portala Vordlometar, ukupan broj zaraženih u svetu od koronavirusa iznosi 90.932, a broj umrlih 3.119. Ukupno se do sada oporavilo 48.175 ljudi. Broj zaraženih raste brže izvan nego unutar Kine, koja je bila primarno žarište.

TRAMP OD FARMACEUTSKIH KOMPANIJA TRAŽI VAKCINU PROTIV KORONE

Američki predsednik Donald Tramp sastao se s direktorima 10 najvećih farmaceutskih kompanija na svetu i zatražio od njih da ubrzaju razvoj vakcine i pronađu delotvorne tretmane protiv korona virusa.

"Verovatnije je da će terapije biti dostupne mnogo pre nego što vakcina bude spremna i trudimo se da sve delotvorne tretmane iznesemo na tržište što pre", rekao je Tramp posle sastanka.

MAKRON: Vlada će raspolagati zalihama maski

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da vlada preuzima nadležnost nad svim trenutnim i budućim zalihama zaštitnih maski.

foto: AP / Martin Bureau / Pool

Na svom Tviter nalogu Makron je napisao da će maske biti distribuirane zdravstvenim radnicima i ljudima u Francuskoj koji su oboleli od koronavirusa koja se širi zemljom, preneo je AP.

U Francuskoj ima ukupno 204 slučaja zaraženih koronavirusom, što je 13 više u odnosu na prethodni dan i ukupno četiri smrtna slučaja. Poslednji smrtni slučaj je 92-godišnji muškarac u Bretanji, gde na hiljade dece ne ide u školu zbog koronavirusa.

DŽONSON: Koronavirus me neće sprečiti da se rukujem s ljudima

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da ga koronavirus neće sprečiti da se rukuje s ljudima. On je čak rekao da se nedavno, prilikom posete jednoj bolnici, u kojoj se nalazi nekoliko osoba zaraženih koronavirusom, rukovao sa svima.

foto: AP / Frank Augstein / Pool

"Ja se rukujem", rekao je Džonson na predstavljanju plana Velike Britanije o borbi sa širenjem virusa, upitan kako planira da se odnosi prema zvaničnicima u vreme epidemije koronavirusa.

DOBRE VESTI IZ KINE: Četiri provincije snizile nivo hitnih mera

Četiri kineske provincije Junan, Guangdong, Šansi i Guidžou u ponedeljak su snizile nivo hitnih mera uvedenih zbog koronavirusa, saopštile su danas lokalne zdravstvene komisije.

foto: EPA / Alex Plavevski

Junan i Guidžou smanjile su nivo hitnih mera sa I na nivo III, dok su Guangdong i Šansi snizile nivo hitnih mera na II. Kina ima četvorostepeni sistem odgovora javnog zdravstvenog sistema na hitne slučajeve koji određuju koje mere će biti sprovedene, pri čemu je nivo I najozbiljniji.

U Lajpcigu otkazan međunarodni sajam knjiga zbog koronavirusa

Međunarodni sajam knjiga u Lajpcigu otkazan je zbog epidemije koronavirusa, saopstili su danas organizatori. Manifestacija je trebalo da bude održana od 12. do 15. marta.

U IRANU koronavirus udario na političku elkitu, zaražena 23 poslanika

Zamenik predsedavajućeg iranskog parlamenta Abdolreza Mesri je saopštio u utorak da su 23 iranska poslanika zaražena koronavirusom.

foto: EPA/WAEL HAMZEH

Istakao je da postoji mogućnost da se virus proširio i na druge ljude, jer su državni zastupnici prethodnih dana bili u bliskom kontaktu sa građanima. Više o ovome pročitejte OVDE.

U AUSTRIJI potvrđen 21 slučaj zaraze

U Austriji je zabaležen 21 slučaj koronavirusa, saopštio je danas ministar zdravlja Rudolf Anšober, što ej u odnosu na juče za tri više.

I dalje se, prema njegovim rečima, oko 350 osoba širom Austrije nalazi u kućnoj izolaciji. Više pročitajte OVDE.

foto: EPA / Christian Bruna

RASTE BROJ ZARAŽENIH U NEMAČKOJ, PRVI SLUČAJ U UKRAJINI

Broj zaraženih koronavirusom u Nemačkoj porastao je danas na 188. U 13 od 16 saveznih država su prijavljeni slučajevi koroanvirusa, ali do sada nije bilo smrtnih slučajeva.

Ukrajina je prijavila prvi slučaj zaraze, a reč je o čoveku koji je došao iz Italije, preko Rumunije. On je hospitalizovan u subotu u gradu Černivtsi, na zapadu Ukrajine.

U Velikoj Britaniji je do sada prijavljeno 39 slučajeva, a ta zemlja će danas otkriti plan borbe protiv epidemije.

U Rumuniji 42 osobe se nalaze u karantinu, a 9.431 se nadgleda kod kuće.

foto: EPA

Mađarska agencija MTI navodi da su dve studentkinje, jedna Amerikanka i jedna studentkinja iz Ekvadora, koje su pozitivne na koronavirus u Pragu, nedavno posetile Budimpeštu. One obe studiraju u Milanu i putovale su 24. februara sa severa Italije u Beč gde su odsele u hotelu. One su potom otputovale u Budimpeštu, rekla je direktorka Praške javne zdravstvene službe Zdenka Jagrova.

U Japanu je potvrđen još jedan slučaj koronavirusa u prestonici Tokiju, nakon što je utvrđeno da je 50-godišnja žena pozitivna na koronavirus.

MUN: JUŽNA KOREJA U RATU PROTIV KORONAVIRUSA

Predsednik Južne Koreje Mun Žae-In objavio je danas rat koronavirusu u zemlji koja je suočena sa najgorom epidemijom izvan Kine, budući da je broj zaraženih porastao na 5.186.

Mun je zatražio da bude obezbeđeno još bolničkih kreveta i izvinio se zbog nedostaka maski za lice, te najavio da će država pomoći malim preduzećima da se izbore sa posledicama epidemije koronavirusa.

"Cela zemlja je u ratu protiv koronavirusa", rekao je Mun na sastanku kabineta, prenosi Rojters.

Virus koji se pojavio u Kini krajem prošle godine brzo se proširio i na Južnu Koreju, a prvo se pojavio među članovima sekte Šinceondi, u gradu Daegu.

PEKING: SVI KOJI DOLAZI IZ NOVIH ŽARIŠTA VIRUSA IDU U KARANTIN

Sve osobe koje u Peking dolaze iz Južne Koreje, Japana, Irana i Italije moraće da budu zadržane u karantinu 14 dana, saopštile su danas kineske vlasti.

Vlasti navode da će kroz karantin morati da prođu svi oni koji u glavni grad Kine budu dolazili iz novih žarišta virusa.

Šangaj je ranije najavio da će primorati posetioce koji dolaze iz zemalja sa "relativno ozbiljnom situacijom" u vezi sa virusom da budu u izolaciji dve nedelje, ali nisu imenovane te zemlje.

foto: EPA/WANG YANBING

ZARAŽENO 7 KINEZA KOJI SU STIGLI IZ MILANA

Sedam kineskih državljana, koji su stigli u Šangaj iz Milana, zaraženi su koronavirusom, javila je danas kineska televizija. Kineskinja koja je 1. marta letela iz italijanskog grada Milano u Šangaj preko Moskve zaražena je koronavirusom, javio je TAS S.

Kako se navodi, danas je potvrđeno da je još šest kineskih državljana koji su bili na tom letu takođe zaraženo virusom koji je potekao iz Kine, ali se proširio po svetu.

Svi Kinezi, za koje se ispostavilo da su zaraženi, radili su u ketering servisu u Bergamu, u Lombardiji, koja se smatra epicentrom virusa u Italiji.

TAS S navodi da je juče potvrđeno da je kineski državljanin koji je iz Milana u Šangaj stigao letom preko Frankfurta takođe zaražen koronavirusom.

foto: EPA / Alesandro di Meo

PAPA FRANJA NEGATIVAN NA KORONAVIRUS

Papa Franja, koji zbog prehlade već nekoliko dana otkazuje pojedine aktivnosti, nije zaražen koronavirusom, preneo je italijanski list Il Mešaggero.

Portparol Vatikana Mateo Bruni nije imao komentar, prenosi Rojters. Više o tome pričitajte OVDE.

foto: AP / Gregorio Borgia

U HRVATSKOJ JOŠ JEDAN SLUČAJ KORONAVIRUSA

U Hrvatskoj je potvrđen još jedan, deveti slučaj, zaraze koronavirusom.

Zaražena je osoba iz Varaždina, a reč je o vozaču koji je odlazio po robu u severnu Italiju, prenosi Index. Više o tome pričitajte OVDE.

BORBA PROTIV KORONAVIRUSA U AMERICI

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u SAD premašio je 90, dok je šest osoba preminulo.

Svih šest osoba preminulo je na području Sijetla, u saveznoj državi Vašington, gde je ukupno 18 ljudi zaraženo.

Obolelih, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, trenutno ima u deset saveznih država, od Kalifornije do Njujorka.

Kako prenosi Glas Amerike, očekuje se da će zaraza nastaviti da se širi, a građanima se savetuje da ne paniče i da preduzimaju uobičajene mere za sprečavanje širenja virusa. Više o tome pročitajte OVDE.

RASTE BROJ ZARAŽENIH U SVETU

U Kini je do sada obolelo ukupno oko 80.200 ljudi, od čega je oko 30.000 aktivnih slučajeva i 125 novoobolelih.

U Južnoj Koreji ukupan dosadašnji broj obolelih iznosi nešto manje od 5.000, od čega je 600 novih slučajeva, 28 umrlih i 4.812 aktivnih, prenosi Rojters.

Italija i Iran nemaju novih registrovanih slučajeva obolelih.

U Italiji je ukupno obolelo 2.040 ljudi, a u Iranu oko 1.500. Broj do sada umrlih u Italiji je 52, a u Iranu 66 ljudi.

U SAD su registrovana tri nova slučaja, u Australiiji, Pakistanu i Ekvadoru po jedan novooboleli.

Visoki američki zvaničnik dr Majkl Adams, apelovao je na Amerikance da prestanu da kupuju medicinske maske jer nisu efikasna zaštita od širenja zaraze, ali su zato neophodne za medicinsko osoblje koje leči obolele, preneo je CNN.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja