EU JE BILA U PROBLEMU I PRE KORONE: Evo kako će joj reakcija na virus odrediti sudbinu! (VIDEO)
Foto: AP / Matt Dunham

startegija

EU JE BILA U PROBLEMU I PRE KORONE: Evo kako će joj reakcija na virus odrediti sudbinu! (VIDEO)

Planeta -

Evrozona se kreće ka ivici ekonomske kataklizme dok se "tamni oblaci" okupljaju, a treća po veličini ekonomija tog bloka je u "oku oluje", upozoravaju stručnjaci.

Evropa je utonula u ekonomski haos nakon izbijanja koronavirusa, a neke su države u evrozoni bile na ivici recesije. Ali stručnjaci su sada upozorili na kratku „egzistencijalnu pretnju“ monetarnoj uniji u sledećoj deceniji, sa očekivanjima za rast na svim nivoima.

Zvaničnici ING-a, ekonomske i finansijske korporacije iz Amsterdama, upozorili su da bi ekonomski izazovi mogli da obore potencijalnu stopu rasta bloka na ispod jedan odsto, niže od prosečnog godišnjeg tempa od 1,4 odsto u prethodnoj deceniji.

Izveštaj tvrdi: „I pre izbijanja koronavirusa, tamni oblaci su se skupljali nad ekonomijom evrozone, a Italija je bila pred očima oluje.

„Tokom narednih 10 godina, potencijalna stopa rasta regiona verovatno će usporiti i puzati, dok se Italija suočava sa stagnacijom daleko gorom od svega što je Japan video.

Kako je početak nove decenije, očekivanja za rast evrozone su u najboljem slučaju mala.

Izbijanje koronavirusa već je ukinulo krhki ekonomski oporavak ove godine i preti da će neke zemlje gurnuti u recesiju.

Ali ekonomski izazovi u regionu nisu ograničeni na kratak rok.

„U narednih 10 godina demografska i strukturalna kretanja i ograničen apetit za reformama mogli bi da odvedu potencijalnu stopu rasta bloka na manje od jednog procenta, niže od prosečnog godišnjeg tempa od 1,4 procenta u prethodnoj deceniji.“

Stravična mediteranska zemlja ostaje najveća pretnja za budućnost EU uprkos brojnim godinama naporne recesije i štednje nametnute od Berlina i Brisela.

Kazalo je: „Mnogo više zabrinjava scenario stagnacije koji se odigrava u Italiji. Strukturni rast ovde je usporio tokom poslednje dve decenije, pri čemu je rast BDP po glavi stanovnika stagnirao od finansijske krize.

„Uprkos opštem uverenju da je Japan najgori u ekonomiji G7, prosečna stopa rasta BDP-a od 1,4 odsto u poslednje dve decenije je mnogo bolja od 0,5 odsto u istom periodu u Italiji.“

A eksperti su upozorili da će ekonomija EU i dalje trpeti ekonomske nedaće, pošto program šefova Brisela za reforme „nije baš ambiciozan“.

Dodaje se: "Budući da program reformi eurozone trenutno nije baš ambiciozan, divergencija rasta će se nastaviti, što samo otežava posao Evropske centralne banke i nastavlja predstavljati egzistencijalnu pretnju monetarnoj uniji."

Ova procena dolazi kada Evropska centralna banka bude spremna da „preduzme odgovarajuće i ciljane mere“ u nastojanju da spreči ekonomski haos tokom rastuće epidemije koronavirusa.

Predsednica ECB Kristin Lagard sazvala je hitni sastanak kako bi eskalirala planiranje smrtonosnog virusa, koji preti da potone evrozonu u recesiju.

Ona je upozorila: „Izbijanje koronavirusa je situacija koja se brzo razvija, što stvara rizike za ekonomske izglede i funkcionisanje finansijskih tržišta.

„ECB pomno prati kretanja i njihove implikacije na ekonomiju, srednjoročnu inflaciju i prenos naše monetarne politike.

„Spremni smo da preduzmemo odgovarajuće i usmerene mere, prema potrebi i u skladu sa osnovnim rizicima“.

Kurir.rs/Express.co.uk Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track