OTKRIVENO ŠTA SE DEŠAVALO AMERIČKIM DIPLOMATAMA U HAVANI: Nisu zvučni napadi, već nešto sasvim drugo
Foto: Profimedia

KUBA

OTKRIVENO ŠTA SE DEŠAVALO AMERIČKIM DIPLOMATAMA U HAVANI: Nisu zvučni napadi, već nešto sasvim drugo

Planeta -

Kanadski i kubanski naučnici utvrđuju da li su insekticidi uzrok misterioznih simptoma koje su imali američke i kanadske diplomate u Havani između 2016. i 2018, a ne „akustični napad“, kako su tvrdili američki mediji.

- Ne poričemo da se grupa diplomata osećala bolesno... Ali različita objašnjenja su moguća. Kanađani smatraju da je moglo da se radi o trovanju zbog prekomerne upotrebe insekticida u suzbijanju komaraca koji prenose denga groznicu - rekao je direktor kubanskog Centra za neuronauke Mičel Valdes-Sosa.

On je naveo da kanadski i kubanski naučnici proučavaju grupu Kubanaca koji su bili izloženi insekticidima na poslu da bi se utvrdilo da li je hipoteza tačna. Rezultati ovog istraživanja očekuju se za mesec dana.

U Havani je od 2016. do 2018. trajala afera oko misterioznog zvučnog napada na američke i kanadske diplomate. Pedesetak američkih i kanadskih diplomata u Havani, kao i članovi njihovih porodica, patili su od migrena, zujanja u ušima, kognitivnih poremećaja ili problema sa ravnotežom i vrtoglavicom. Zbog „havanskog sindroma“ SAD i Kanada su povukle veliki deo svog diplomatskog osoblja sa Kube.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja