NEVEROVATAN POVRATAK BAJDENA! Na SUPERUTORAK odneo ubedljivu pobedu u više država, Sanders dobio Kaliforniju
Foto: EPA/HERB SWANSON, EPA/ETIENNE LAURENT

AMERIKA

NEVEROVATAN POVRATAK BAJDENA! Na SUPERUTORAK odneo ubedljivu pobedu u više država, Sanders dobio Kaliforniju

Planeta -

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden vratio se u trku za kandidata Demokratske stranke nakon niza pobeda u "superutorku", a dobar rezultat zabeležio je i senator iz Vermonta Berni Sanders, jer je osvojio pobede u nekoliko velikih i delegatima bogatih država.

Prema projekciji američke agencije AP i američkih televizijskih mreža, bivši potpredsednik Džo Bajden je u takozvani "superutorak" pobedio na izborima u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Alabami, Oklahomi, Tenesiju, Minesoti, Teksasu, Arkanzasu i Masačusetsu, dok je trenutni favorit Berni Sanders pobednik trke u Kaliforniji, koja nosi najveći broj delegata (415), zatim u Vermontu, saveznoj državi koju zastupa u Senatu, Koloradu i Juti.

foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Nesumnjivi gubitnici večeri su milijarder Majkl Blumberg i senatorka Elizabet Voren, koja je pretrpela sraman poraz na domaćem terenu u Masačusetsu, gde je završila tek na trećem mestu, iza Bajdena i Sandersa.

foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Bivši potpredsednik SAD Bajden je pobedama u "superutorku" nastavio sa dobrim rezultatima posle ubedljive pobede u Južnoj Karolini.

foto: EPA/ETIENNE LAURENT

"Ovo je dobra noć i izgleda da će biti bolja. Ovaj dan ne zovu 'superutorak' bez razloga", rekao je Bajden na mitingu u Los Anđelesu.

foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Rezultati pokazuju i da bivši potpredsednik SAD na jugu zemlje ponovo ima snažnu podršku afroameričkih birača, koji su mu omogućili ubedlljivu pobedu prošle subote u Južnoj Karolini.

Berni Sanders, demokratski socijalista i nezavisni senator koji vodi u anketama na nacionalnom nivou, nada se da će tokom stranačkih izbora osvojiti nominaciju demokrata.

foto: EPA/HERB SWANSON

Sanders je u utorak uveče, pred pristalicama u Vermontu, poručio da je "apsolutno uveren da će osvojiti predsedničku nominaciju".

"Porazićemo najopasnijeg predsednika u istoriji SAD", poručio je Sanders.

foto: EPA/HERB SWANSON

Na glasačkom listiću prvi put se našao i milijarder i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je, osim pobede na kokusima na teritoriji Američka Samoa, ostvario nezavidan rezultat na izborima.

Blumberg je u svoju kampanju uložio više od 500 miliona dolara, ali mu je to obezbedilo jedino pobedu u Američkoj Samoi, koja nosi tek šest delegata.

Zbog toga će u sredu razmotriti pitanje ostanka u demokratskoj predsedničkoj trci.

foto: EPA/HERB SWANSON

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/HERB SWANSON, EPA/ETIENNE LAURENT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track