NATO GREŠKOM OTKRIO TAJNU ITALIJANSKE PODMORNICE: Zbog jednog dodatka su najsmrtonosnije na svetu (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

opasno

NATO GREŠKOM OTKRIO TAJNU ITALIJANSKE PODMORNICE: Zbog jednog dodatka su najsmrtonosnije na svetu (VIDEO)

Planeta -

Vežba NATO vežba Dajnamik Manta počela je na Mediteranu u februaru. Jedna od objavljenih fotografija italijanske podmornice pokazuje nešto posebno zanimljivo.

Nije očigledno neobučenom oku, ali na leđima ima 7 sivih blokova. Oni nam govore nešto o mogućnostima tajne misije podmornice. Oni su prilog za jednu od najrazličitijih sposobnosti italijanske mornarice: mini podmornice specijalnih snaga. Italijanska mornarica je veoma tajna po pitanju ovih mogućnosti, pa je potrebna određena količina informisanih nagađanja.

Italijanska mornarica može da tvrdi da je izumela moderne ronioce specijalnih snaga. Čak i u Prvom svetskom ratu su potapali borbene brodove koristeći „ljudska torpede“. Tada su u Drugom svetskom ratu postigli neke dramatične uspehe, zbog kojih su ih drugi pratili. Ovaj fokus se nastavio tokom hladnog rata i šire, ali je držan u velikoj tajnosti. Mornarička jedinica specijalnih snaga, COMSUBIN, blisko je surađivala sa britanskim SBS, francuskim komandantom Hubertom i američkim mornaricama SEALs, između ostalih.

Italijanski konsultanti su takođe imali značajan uticaj na izraelske i južnoafričke kapacitete, snabdevajući se mini podmornica i obukom. Iako će mnogi čitaoci biti svesni mini podmornica koje koriste američke Foke, italijanski dizajni su praktično nepoznati.

Međutim, nesigurnost ih ne čini manje značajnim. Zapravo se kaže da su italijanski dizajni deset godina ispred svih ostalih. Koliko je to danas tačno može se samo nagađati, ali oni su svakako vrhunski.

Dodatak na podmornici najverovatnije je za kolevku koja nosi mini podmornicu. Ovo je poznato kao ronilačko vozilo za isporuku (SDV) i može prevoziti najmanje 6 ronilaca. Gradi ga CABI Cattaneo iz Milana, Italija, ali vrlo je malo informacija dostupno i nema pouzdanih fotografija.

Druga mogućnost je da dodaci budu za hangar specijalnih snaga, poznat kao sklonište za suvu palubu (DDS). Ovo može da prevozi brodove ili nekoliko ronilačkih pogonskih vozila (DPV). Smatra se da italijanska mornarica koristi milanski CABI Cattaneo hangar "Deep Guardian" i Rotinor Blackshadov 730 DPV.

Ove sposobnosti specijalnih snaga omogućavaju italijanskoj mornarici jako dug doseg na Mediteranu. Visoko obučeni COMSUBIN komandosi mogu se prikriveno izaći na neprijateljsku obalu. Na primer, pojavile su se glasine o italijanskim specijalnim snagama koje deluju u ratom razorenoj severnoj Africi. Bez obzira da li su podmornice bile umešane, mogućnosti italijanskih podmornica su mnogo veće nego što se zna.

Kurir.rs/Forbes Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track