SASTALI SE PUTIN I ERDOGAN: Ceo svet čeka da sazna šta su dogovorili o Siriji (VIDEO)
Foto: Anadolija

VOJNA OPERACIJA U IDLIBU

SASTALI SE PUTIN I ERDOGAN: Ceo svet čeka da sazna šta su dogovorili o Siriji (VIDEO)

Planeta -

"Odluke koje ćemo ovde doneti rasteretiće našu zemlju i regiju", rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na dugoočekivanom sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi.

"Potrebno je razgovarati o svim temama vezanim za Siriju kako dešavanja ne bi ugrozila tursko-ruske odnose", naglasio je Putin.

Njih dvojica su se sastali da pronađu rešenje situacije u sirijskom Idlibu.

foto: Anadolija

Putin je prokomentarisao turske gubitke u Siriji rekavši da niko, čak ni sirijska vojska, nije znao pozicije turskih vojnika.

"Žalim zbog smrti turskih vojnika u Siriji. To je uvek tragedija", rekao je na početku sastanka. Naglasio je da je bilo neophodno da se lice u lice sastane sa Erdoganom zbog novonastale situacije u Siriji.

Stručnjaci kažu da sastanak Putina i Erdogana uliva optimizam, jer bi glavni parametri trebalo da su usaglašeni, međutim ruski mediji pišu da je do ovog susreta došlo jer predstavnici Rusije i Turske, na nižem nivou, do sada nisu uspeli da pronađu rešenje koje bi zadovoljilo obe strane.

foto: EPA/PAVEL GOLOVKIN

Inače, Erdogan je u Moskvu doputovao u pratnji ministra odbrane i ministra finansija, kao i šefa turske obaveštajne službe.

Podsetimo, do zaoštravanja situacije u Idlibu je došlo 27. februara, kada su militanti terorističke grupe Hajat Tahrir al Šam napali sirijske položaje u blizini naselja Behun.

Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track