AMERIKANCI U STRAHU OD RUSKOG CIRKONA: Hipersonična raketa je opasna za svaki brod SAD, pogađa metu i na 1.000 km!
Foto: Profimedia

znaju ko im je protivnik

AMERIKANCI U STRAHU OD RUSKOG CIRKONA: Hipersonična raketa je opasna za svaki brod SAD, pogađa metu i na 1.000 km!

Planeta -

Američku ratnu mornaricu teško da će obradovati scenario po kojem će na svakom ruskom brodu biti raspoređena hipersonična protivbrodska raketa klase „cirkon“, jer će pomoću takvih raketa i omanji raketni brodovi biti u mogućnosti da potope američke kapitalne brodove, piše Nešenel interest.

Ugledni američki list podseća da je u januaru Rusija izvela prve brodske vežbe pomoću raketa „cirkon“. Fregata projekta 22350 „Admiral Gorškov“ gađala je iz akvatorije Barencovog mora kopnene mete na vojnom poligonu raketom „cirkon“.

foto: EPA/Alexei Druzhinin

Mesec dana pre tih vežbi, u decembru 2019. godine, direktor „Ujedinjene korporacije za brodogradnju“ Aleksej Rahmanov izjavio je da će svi novi ruski ratni brodovi biti u mogućnosti da ispaljuju hipersonične rakete, uključujući i „cirkon“ i „kalibar“.

Američki list piše da su se rakete „cirkon“ u velikoj meri pretvorile u strašilo. Prema informacijama koje su do danas poznate, rakete mogu pogoditi metu na udaljenosti do 1.000 kilometara, a razvijaju brzinu od osam ili devet maha.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track