OVO JE KOŠMARNI SCENARIO ZA MORNARICU SAD: Rusi samo treba da na svoje brodove postave OVO i Ameri su unakaženi! VIDEO
Foto: Youtube Printscreen

procena

OVO JE KOŠMARNI SCENARIO ZA MORNARICU SAD: Rusi samo treba da na svoje brodove postave OVO i Ameri su unakaženi! VIDEO

Planeta -

Hipersonične rakete na svim ruskim brodovima scenario su koji američka mornarica ne bi volela da razmotri, izveštava američki magazin

U poslednjih nekoliko meseci dogodile su se dve zanimljive stvari. U januaru 2020. Rusija je sa broda izbacila prvu raketu cirkon. Admiral Gorčkov, prva od novih fregata, ispalila je projektil iz Barencovog mora koji je ciljao na kopno.

Još jedan zapažen događaj dogodio se u decembru 2019. godine, kada je šef najvećeg ruskog brodogradilišta Aleksej Rakmanov rekao da će svi novi ruski ratni brodovi biti u stanju da ispaljuju hiperzvučne krstareće rakete cirkon i Kalibar. On je dodao da opremanje postojećih brodova novim projektilima neće biti "skup problem".

Analiza pokazuje da je raketa Cirkon postala plašljiva i drhtava sa svojim dometom od 1.000 kilometara i brzinama od 8-9 maha (9.878 do 11.113 km / h), mnogo bržim protivavionskim raketama kao što su američki Harpun (864 km / h) ili nadzvučnim oružjem poput je ruski P-800 Onik (2,5 maha ili 3.087 km / h). Pretnja je dovoljno ozbiljna da se Ujedinjeno Kraljevstvo takođe boji da raketna odbrana aviona nosača kraljice Elizabete možda neće zaustaviti rusko hipersonično protivbrodsko naoružanje.

Prema časopisu, Rusija i Sovjetski Savez nikada nisu pokušali da se takmiče sa Sjedinjenim Državama u pogledu velikih brodova poput aviona, ali ruska mornarica danas ima oko 30 razarača i fregata, 50 korveta i 30 patrolnih čamaca koji, jednom naoružani raketama kao što je cirkon, mogu da potope veliki američki nosač aviona.

Ovaj pregled pokazuje da bi u zatvorenim vodama blizu ruske obale, uz obilnu podršku kopnenih aviona i radara, ruski brodovi naoružani cirkonima bili nepobedivi. Ali u severnom Atlantiku bi situacija bila drugačija. To je zato što ruski brodovi nemaju senzore dugog dometa koji bi mogli detektovati cilj prije nego što ih neprijatelj otkrije, osim ako informacije nisu primljene od drugog broda ili aviona.

Cirkon još nije testiran u stvarnom sukobu, ali ostaje pitanje: "Šta ako?". Do Vašingtona, Los Anđelesa, San Franciska i Njujorka brodom je mnogo lakše i bliže nego kopnom do Moskve. Koristeći cirkon čija raketa može da dostigne najveće američke gradove u sekundi, prednost Rusa nad SAD je očigledna.

Kurir.rs/Logično.com Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track