MATIJA JE PRVI ZARAŽEN KORONAVIRUSOM U ITALIJI, A SADA SE OPORAVLJA: Premešten je sa intenzivne nege, oseća se bolje
Foto: EPA / Igor Petyx

pobeda lekara

MATIJA JE PRVI ZARAŽEN KORONAVIRUSOM U ITALIJI, A SADA SE OPORAVLJA: Premešten je sa intenzivne nege, oseća se bolje

Planeta -

Italijanski lekari slave jednu pobedu u borbi protiv epidemije koronavirusa. Naime, prva osoba koja je u Italiji zaražena koronavirusom oseća se bolje i premeštena je s intenzivne nege.

Muškarac (38) imena Matija je 21. februara bio pozitivan na COVID 19 i time postao prvi italijanski pacijent koji se zarazio novim koronavirusom. Ni mesec dana kasnije, u Italiji je sveukupno 9.172 zaraženih, a umrle su 463 osobe.

Počeo je samostalno da diše

Matija, koji se nalazi u bolnici San Mateo u Paviji, počeo je u ponedeljak samostalno da diše, uz malu pomoć sa kiseonikom, i više se ne nalazi na odeljenju intenzivne nege, piše ABC News.

"Ova bolest dugo traje. Nadamo se da će se brzo oporaviti zbog toga što je mlad i u dobroj formi", rekao je lekar Frančesko Mojoli, direktor intenzivne nege, za državnu televiziju RAI.

Matija je 18. februara došao u bolnicu žaleći se na simptome slične gripu. Poslat je kući, ali vratio se sledećeg dana nakon što mu se stanje drastično pogoršalo.

Testiran je na koronavirus tek nakon što su lekari saznali da se početkom februara družio s prijateljem koji je bio u Kini.

U međuvremenu je zarazio svoju ženu, nekoliko lekara i nekoliko medicinskih sestara i pacijenata u bolnici Kodonjo.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: EPA / Igor Petyx

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja