IZRAELCI NA KORAK OD VAKCINE Naučnici tvrde: Lek za koronavirus biće gotov za 90 dana!
Foto: EPA

dobra vest

IZRAELCI NA KORAK OD VAKCINE Naučnici tvrde: Lek za koronavirus biće gotov za 90 dana!

Planeta -

Izraelski naučnici tvrde da će za samo nekoliko nedelja biti predstavljena prva vakcina protiv novog koronavirusa.

Lek će navodno biti dostupan 90 dana nakon što se obave neophodna testiranja.

Naučnici Istraživačkog instituta Galileje "MIGAL" rekli su da rade na vakcini protiv virusa infektivnog bronhitisa (IBV) kod pernatih životinja. Vakcina je testirana na Veterinarskom institutu i kažu da se pokazala efikasnom.

Dr Čen Kac, vođa biotehološkog tima MIGAL-a, kaže da je njihov osnovni koncept bio da razviju tehnologiju a ne specifično vakcinu za ovaj ili onaj virus. Oralna vakcinacija je indukovala visoke nivoe specifičnih antitela protiv IBV na ispitivanjima. Naučnici kažu da će ako mogu da "prilagode sistem" vezan za koronavirus kod peradi na ljude, što će uraditi za nekoliko nedelja, imati vakcinu koja sprečava koronavirus.

"Sve što treba da uradimo je da prilagodimo sistem na novu sekvencu. Sada smo usred ovog procesa i nadamo se da ćemo za nekoliko nedelja imati vakcinu u našim rukama. Da, za nekoliko nedelja, ako ovo uspe, imaćemo vakcinu koja sprečava virus", istakao je dr Kac.

Izvršni direktor MIGAL-a David Zigdon rekao je da rade sve što mogu da ubrzaju razvoj vakcine, s obzirom na hitnu globalnu potrebu za njom.

Sve najnovije informacije o koronavirusu u svetu možete pratiti OVDE.

Kurir.rs/Jerusalem post

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track