Najnovije vesti

TRAMP OBUSTAVIO SVA PUTOVANJA IZMEĐU EVROPE I SAD NA 30 DANA: Nove mere zbog koronavirusa! (VIDEO)
Foto: EPA/Oliver Contreras / POOL

AMERIKA

TRAMP OBUSTAVIO SVA PUTOVANJA IZMEĐU EVROPE I SAD NA 30 DANA: Nove mere zbog koronavirusa! (VIDEO)

Planeta

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je danas da prekida na 30 dana sva putovanja iz Evrope u SAD u okviru mera za obuzdavanje pandemije novog koronavirusa.

U obraćanju naciji iz Bele kuće Tramp je okrivio Evropsku uniju da nije delovala dovoljno brzo da se suoči sa novim koronavirusom i naveo da su klastere tog virusa u SAD "posejali" evropski putnici.

Rekao je da su SAD napravile spasonosan potez sa ranim delovanjem oko Kine i da sada moraju da preduzmu istu akciju sa Evropom.

"Da bi sprečili da novi slučajevi prodru u našu zemlju, prekidam sva putovanja iz Evrope ka SAD narednih 30 dana", rekao je američki predsednik u obraćanju iz Ovalne kancelarije.

Restrikcije putovanja neće se primenjivati na Veliku Britaniju, rekao je Tramp i dodao da će SAD pratiti situaciju da utvrdi da li putovanja mogu ponovo da budu uspostavljena ranije.

Nova mera stupa na snagu u petak u ponoć po lokalnom vremenu (pet sati u subotu po srednjoevropskom vremenu).

"Mi koristimo punu snagu savezne vlade i privatnog sektora da zaštitimo američki narod", rekao je Tramp.

Predsednik SAD je rekao da upućuje državne agencije da pruže finansijsku pomoć radnicima koji su bolesni, u karantinu ili neguju druge zbog koronavirusa, i da je tražio od Kongresa da uradi šta treba da se to zakonski omogući.

Po njegovim rečima SAD će odložiti plaćanje taksi za neke pojedince i firme na tri meseca da ublaže uticaj epidemije virusa. Takodje će Uprava za male firme staviti na raspolaganje zajmove sa niskim kamatama kompanijama da prebrode teškoće.

Ponovio je poziv Kongresu da smanji porez na savezne plate da bi se podstakla privreda.

"Ovo nije konačna kriza. Ovo je samo trenutak u vremenu koji ćemo prevazići zajedno kao nacija i kao svet", rekao je on.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA/Oliver Contreras / POOL

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...