SANDERS NASTAVLJA KAMPANJU: Ne odustaje od predsedničke trke uprkos porazu od Bajdena (VIDEO)
Foto: Profimedia

amerika

SANDERS NASTAVLJA KAMPANJU: Ne odustaje od predsedničke trke uprkos porazu od Bajdena (VIDEO)

Planeta -

Senator iz Vermonta Berni Sanders izjavio je u sredu da će za sada ostati u trci za predsedničkog kandidata američke Demokratske stranke, uprkos novim porazima od bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena na unutarstranačkim izborima.

Sanders (78) je priznao da zaostaje za Bajdenom (77), ali je dodao da će nastaviti kampanju najmanje do naredne debate u nedelju, kako bi ga primorao da odgovori na pitanja o ekonomskoj nejednakosti i sve lošijem sistemu socijalne zaštite u SAD, navodi Asošiejted pres.

On nije izneo druge detalje o svojoj kampanji pre i posle te debate u saveznoj državi Arizona.

Na unutarstranačkim izborima održanim u utorak u šest saveznih država, Bajden je ostvario znatno bolji rezultat od Sandersa, pobedivši u Mičigenu, Misuriju, Ajdahu i Misisipiju. Sanders je pobedio u Severnoj Dakoti, dok u saveznoj državi Vašington još nije poznat ishod.

Uz Sandersa i Bajdena, u trci za demokratsku nominaciju ostala je jedino poslanica Predstavničkog doma Kongresa Talsi Gabard (38) koja nema nikakve izglede da bude protivkandidat predsedniku SAD Donaldu Tramu na izborima 3. novembra.

Iz trke se u poslednjih 10 dana povuklo pet kandidata: senatorke iz Masačusetsa i Minesote, Elizabet Voren i Ejmi Klobučar, bivši gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž, i milijarderi Majkl Blumberg i Tom Stejer. Butidžidž, Klobučar i Blumberg su posle povlačenja podržali Bajdena.

Na unutarstranačkim izborima, koji traju od 3. februara do 6. juna, Bajden je do sada osvojio 860 delegata, Sanders 710, Voren 70, Blumberg 61, Butidžidž 26, Klobučar sedam i Gabard dva.

Da bi neko od kandidata osvojio demokratsku nominaciju, potrebno je da ima najmanje 1.991 delegata.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track