BIL GEJTS NAPUŠTA UPRAVNI ODBOR MAJKROSOFTA: Evo šta je razlog i čemu će se posvetiti američki milijarder (VIDEO)
Foto: AP/Markus Schreiber

Kraj ere

BIL GEJTS NAPUŠTA UPRAVNI ODBOR MAJKROSOFTA: Evo šta je razlog i čemu će se posvetiti američki milijarder (VIDEO)

Planeta -

Istorija: Američki milijarder je pre 45 godina osnovao današnji kompjuterski gigant s kolegom Polom Alenom

Američki milijarder Bil Gejts (64) objavio je da će napustiti i upravni odbor "Majkrosofta", jedne od najpoznatijih svetskih kompjuterskih kompanija, jer želi da se više posveti filantropiji!

Gejts je "Majkrosoft" osnovao pre 45 godina s kolegom Polom Alenom, koji se kasnije povukao iz posla prepustivši mu vođenje kompanije koja je postala sinonim za uspeh u računarskoj industriji.

Nova faza

Podsećamo, drugi najbogatiji čovek na svetu, čija je vrednost imovine procenjena na 103,6 milijardi dolara, povukao se sa mesta izvršnog direktora "Majkrosofta" još 2000.

"Radujem se sledećoj fazi, jer je to prilika da radim na prijateljstvima i partnerstvima koja su mi najviše značila. Želim da se posvetim nekim od najtežih svetskih problema. Ova kompanija će zauvek biti deo mog života", rekao je Gejts.

foto: Profimedia

Iz kompanije je saopšteno da Gejtsa niko neće zameniti i da će UO ubuduće imati 12 članova. Milijarder se od 2008. bavi filantropijom, kada je osnovana i fondacija koju vodi sa suprugom Melindom. Gejtsov suosnivač "Majkrosofta" Pol Alen preminuo je od opake bolesti 2018.

"Neverovatna je čast i privilegija bilo raditi i učiti od Bila tokom svih ovih godina. Bil je osnovao našu kompaniju sa verovanjem i strašću da može da se suočava sa najvećim društvenim izazovima. Od Bilove vizije i liderstva smo imali samo koristi. Nastavićemo da prihvatamo savete od njega. Zahvalan sam mu na prijateljstvu", rekao je Satja Nadela, izvršni direktor "Majkrosofta".

Zadržao deonice

Gejts će ostati najveći deoničar "Majkrosofta" sa 1,36 odsto akcija. "Majkrosoft" je jedna od najvrednijih svetskih kompanija i njena vrednost je procenjena na 1,25 tirliona dolara. Od 1994. godine je u braku s Melindom En. Par se upoznao na sajmu u Njujorku i počeli su da izlaze 1987. godine.

Lična karta

Vilijam Henri Gejts III

  • Rođen: 28. oktobar 1955.
  • Mesto: Sijetl (država Vašington)
  • Brak: Oženjen
  • Deca: Troje
  • Zanimljivost: Najavio da će veći deo bogatstva dati u humanitarne svrhe, a ne ostaviti deci u nasledstvo

Kurir.rs/ Foto: AP/Markus Schreiber

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track