KORONA U SVETU: U Italiji umrlo 368 za Austrija uvodi zabranu kretanja, Crna Gora i Hrvatska zatvaraju granice
Foto: Profimedia, EPA/SEBASTIAO MOREIRA, EPA/LUCA ZENNARO, AP

IZ MINUTA U MINUT

KORONA U SVETU: U Italiji umrlo 368 za Austrija uvodi zabranu kretanja, Crna Gora i Hrvatska zatvaraju granice

Planeta -

* U svetu je zaraženo ukupno 159.751 ljudi, dok je njih 5.962 preminulo

* Broj izlečenih od koronavirusa je 75.959

* U Kini je zaraženo ukupno 80.844 ljudi, a preminulo je 3.199.

* U Španiji je zaraženo ukupno 8.000 ljudi, a ona je pored Italije druga najteža pogođena zemlja u Evropi.

Crna Gora zatvorila granice za strance

U cilju zaštite od koronavirusa Crna Gora je večeras uvela nove privremene mere, koje, između ostalog, podrazumevaju zatvaranje granica za strance i obaveznu samoizolaciju za putnike iz inostranstva.

Na sednici Nacionalnog koordinacionog tela odlučeno je da će u Crnoj Gori od danas biti zatvorene granice za strance osim za one koji rade u Crnoj Gori, obavezna je samoizolacija, zatvaraju se lokali, kafići, igraonice, teretane i tržni centri. Opširnije OVDE.

Najcrnji dan u Italiji: Za 24 sata preminulo 368 ljudi

U protekla 24 sata u Italiji je koronavirusom zaraženo novih 3.590 osoba, a umrlo je 368 ljudi.

To je najgori bilans od početka epidemije koronavirusa u Italiji i kada je u pitanju broj zaraženih i broj preminulih, prenosi je Jutarnji list podatke italijanske agencije za civilnu zaštitu.

Ukupno je u zemlji dosad zaraženo 24.747 osoba, od čega je preminulo njih 1.809, a oporavilo se njih 2.335.

S.Arabija zatvara tržne centre, restorane i parkove

Saudijska Arabija naredila je zatvaranje tržnih centara, restorana, kafića, javnih parkova i bašta, kako bi se sprečilo širenje korona virusa, a od te mere izuzeti su supermarketi, apoteke i isporuke hrane.

U toj zemlji do sada je potvrđeno 103 slučaja oboljevanja, ali nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, prenosi Rojters.

Naredba odmah stupa na snagu.

Nemačka zatvara granice prema nekim zemljama

Zbog korona virusa Nemačka će sutra ujutro u osam časova zatvoriti svoje granice prema Austriji, Francuskoj, Ssvajcarskoj i Nemačkoj, tvrdi nemački dnevnik "Bild", navodeći da ova mera predviđa pojačane kontrole na granicama i vraćanje stranih državljana koji dolaze iz ovih susednih zemalja.

Prevoz robe između Nemačke i suseda i dalje će se obavljati.

Mediji prenose i da će osobe koje iz pograničnih regiona rade u Nemačkoj ili na drugoj strani granice, moći da prelaze među, ali uz opsežne kontrole.

AUSTRIJA uvodi strogu zabranu kretanja, iz kuće samo ko mora

Austrijska vlada uvodi stroga ograničenje izlaska iz kuća. Od te mere izuzeti izlasci samo iz tri razloga - posao koji ne može da se odloži, hitno potrebne nabavke namirnica i ostalih potrepština, i ako je neophodno za pomoć drugoj osobi. Opširnije pročitajte OVDE.

foto: AP / Ronald Zak

U ŠPANIJI udvostručen broj umrlih, ograničava se kretanje

Špansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da se broj smrtnih slučajeva od korona virusa u poslednja 24 sata udvostručio, dok je broj obolelih porastao na skoro 8.000. Opširnije pročitajte OVDE.

foto: EPA / Jose Manuel Vidal

U VELIKOJ BRITANIJI marketi pozivaju kupce da ne kupuju zalihe: ima dovoljno robe za sve

Supermarketi u Velikoj Britaniji pozvali su danas kupce da, zbog epidemije korona virusa, ne kupuju više robe nego što im treba.

"Ima dovoljno robe za sve, ukoliko zajedno radimo", navele su trgovine u zajedničkom saopštenju za javnost.

foto: EPA / Facundo Arrizabalaga

FRANCUSKA ograničava međugradski saobraćaj

Francuska će od danas početi da smanjuje avionski, železnički i autobuski saobraćaj između gradova. Transportna služba će nastaviti normalno da funkcioniše, kao i metro služba.

"Moramo da ograničimo naše kretanje što više možemo. Međugradska putovanja moraju da se svedu isključivo na neophodna", rekli su zvaničnici.

foto: EPA / Ian Langsdon

U GRČKIM prodavnicama bez keša na kasama i veće rastojanje među kupcima

Grčka vlada je danas dekretom zavela kontrolu ulaska kupaca u samousluge tako da ih bude najviše po jedan na deset kvadratnih metara prodajnog prostora. U odeljenjima samousluga za prodaju hrane, a naročito na mestima za sečenje sira i mesa, moraće da se održava rastojanje od dva metra među kupcima. Uz to, izbegavaće se upotreba gotovog novca na kasama, gde će prodavci morati da rade u rukavicama. Opširnije pročitajte OVDE.

foto: Profimedia

U IRANU broj umrlih 724, zaraženo ukupno 13.938 ljudi

Broj smrtnih slučajeva u Iranu od korona virusa dostigao je 724, sa 113 smrtnih slučajeva u poslednja 24 časa, izjavio je danas savetnik iranskog ministra zdravlja Alireza Vahabzadeh.

On je dodao da je širom zemlje zaraženo 13.938 ljudi.

foto: EPA / Abedin Taherkenareh

PEKING: Oštrija kontrola međunarodnih putnika na aerodromu

Kina je pooštrila kontrolu međunarodnih putnika na aerodromu u Pekingu i rekla da će staviti u karantin sve one koji dolaze u kinesku prestonicu, nakon što su se pojavili novi slučajevi korona virusa koji premašuju lokalne infekcije drugi dan zaredom.

Kontinentalna Kina je 14. marta prijavila 20 novih slučajeva infekcije, što je više u odnosu na 11 slučajeva dan ranije. Od tih 20 slučajeva, 16 je bilo kod stranih državljana, uključujući pet u prestonici Pekingu.

foto: EPA / Telenews

HRVATSKA: Državljani Srbijene moraju u samoizolaciju, zatvorene granice sa BIH i Crnom Goroma

Hrvatska je promenila granični režim sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom i zatvorila granice sa tim zemljama. Nova pravila se uvode na međunarodne prelaze sa BiH - Doljani, Gabela Polje i Nova Sela, kao i na malogranični prelaz Unka i Gabela Polje II koji su do sada služili za prelazak lokalnog stanovništva.

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Hrvatske Davor Božinović izjavio je danas da režim prelaska granice prema BiH i Srbiji ostaje isti i da osobe iz tih zemalja neće morati da idu u samoizolaciju. Više o tome pročitajte OVDE.

UKUPAN BROJ ZARAŽENIH I IZLEČENIH U SVETU

foto: worldometers.info

U ALBANIJI broj zaraženih porastao na 42

Broj zaraženih Albaniji je povećan na 42 osobe, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja, uz apel građanima da sarađuju sa lekarima i medicinskim osobljem.

U KINI 20 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONA VIRUSOM

Kina je danas prijavila 20 novih slučajeva zaraze korona virusom, od čega je 16 osoba koje su stigle iz inostranstva.

Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da su slučajevi zaraze kod osoba iz inostranstva zabeleženi u pet provincija i gradova, uključujući Peking i Šangaj. Lokalno su zabeležena samo četiri nova slučaja kontaminacije, svi u Vuhanu.

foto: EPA

KAZAHTASTAN: PROGLAŠENO VANREDNO STANJE ZBOG KORONA VIRUSA

Kazahstanski predsednik Kasim-Zzomart Tokajev proglasio je danas vanredno stanje zbog korona virusa.

Dekretom koji je objavila kancelarija predsednika ograničava se ulazak i odlazak iz Kazahstana za sve osim za diplomate i one koje je vlada pozvala.

foto: AP/Xiao Yijiu

KURC: ZATVARAJU SE RESTORANI, ZABRANJUJU SE OKUPLJANJA

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je danas uvođenje zabrane okupljanja, zatvaranja dečijih i sportskih igrališta širom zemlje, ali i restorana.

Kurc je, govoreći u parlamentu, koji danas usvaja vanredni zakon koji sadrži mere za prevazilaženje korona virus krize, rekao da će restorani od utorka morati biti u potpunosti zatvoreni. Više o tome pročitajte OVDE.

foto: AP/Roland Zak

PRVI SLUČAJ KORONA VIRUSA U KONGU

Republika Kongo prijavila je prvi slučaj korona virusa, saopštila je vlada te zemlje.

Rojtersa navodi da je reč o muškarcu koji je 1. marta stigao letom kompanije Ethiopian Airlines iz Pariza.

foto: AP

MEKSIKO: FESTIVAL VIVE LATINO U TOKU I PORED KORONA VIRUSA

Dok je pandemija korone virusa naterala vlasti širom sveta da otkažu koncerti i sportske događaje, pa čak i prekinu svakodnevne aktivnosti na nekim mestima u Meksiku sitiju se nastavlja jedan od najstarijih i najvažnijih muzičkih festivala u toj zemljui Vive Latino.

Neki nastupi su otkazani ali desetice hiljade obožavalaca muzike su bili na ovom festivalu tokom prvog dana juče.

KURC: NAJVEĆI IZAZOV OD DRUGOG SVETSKOG RATA

Austrijski kancelar Sebastian Kurc ocenio je da se Austrija, trenutno, suočava sa najvećim izazovom od Drugog svetskog rata.

Kurc je, za austrijsku državnu televiziju ORF, branio restriktivne mere koje je uvela njegova vlada sa ciljem smanjenja širenja korona virus. Više o tome pročitajte OVDE.

foto: EPA / Christian Bruna

HRVATSKA: NOVIH 7 SLUČAJEVA KORONAVIRUSA

U Hrvatskoj je zabeleženo sedam novih slučajeva korona virusa, saopštio je jutros ministar zdravlja Vili Beroš na pres konferenciji. Više o tome pročitajte OVDE.

BABIŠ: KARANTIN ZA PRAG I ČEŠKU JOŠ NIJE TEMA

Češki premijer kaže da vlada još nije razmatrala uvođenje karantina za Prag i Češku, jer to još nije tema, ali napominje da se situacija menja svakih sat vremena.

"Nećemo raditi ono što radi Austrija, koja je uvela karantin u nekim gradovima. Ako je potrebno, uvešćemo karantin u celoj zemlji", rekao je Babiš.

foto: EPA/MARTIN DIVISEK

RASTE BROJ ZARAŽENIH U AUSTRIJI

Broj inficiranih korona virusom u Austriji od juče posle podne porastao je za više od 100. Prema podacima Ministarstva zdravlja trenutni broj pozitivno testiranih osoba iznosi 758. Više o tome pročitajte OVDE.

foto: AP/Ronald Zak

EKVATORIJALNA GVINEJA: Potvrđen prvi slučaj koronavirusa

Prvi slučaj koronavirusa zabeležen je u Ekvatorijalnoj Gvineji. Zaražena je 42-godišnjakinja koja se vratila se iz Madrida pre nedelju dana.

VATIKAN OTKAZAO JAVNE USKRŠNJE SLUŽBE ZBOG KORONAVIRUSA

Uskršnje službe pape Franja sledećeg meseca će biti održane bez prisustvo vernika zbog izbijanja korone virusa.

Ovo je odluka bez presedana u modernom dobu. Sve službe tokom uskršnjih praznika od Velikog četvrtka do uskršnje nedelje obično privuku desetine hiljade ljudi u Rimu i Vatikanu.

foto: Profimedia

AUSTRALIJA: UVODI SE SAMOIZOLACIJA ZA SVE KOJI STIŽU U ZEMLJU

Australijski premijer Skot Morison saopštio je danas da će sve osobe koji iz inostranstva budu stigle u Australiju morati da idu u samoizolaciju na 14 dana kako bi se suzbilo širenje novog korona virusa u zemlji.

"Moraćemo da se naviknemo na neke promene u načinu života", poručio je Morison, posle telefonskog sastanka sa članovima vlade.

U HRVATSKOJ NAREĐENA MOBILIZACIJA LEKARA

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš doneo je odluku o mobilizaciji lekara, a u stanje pripravnosti stavljaju se svi medicinari u javnom i privatnom sektoru.

Doneta je odluka o merama mobilizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promene mesta i uslova rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika i privatnih zdravstvenih radnika.

VLADA CRNE GORE NE ZATVARA GRANICE

Vlada Crne Gore saopštila je da ne zatvara i da nikad neće zatvoriti granice za svoje gradjane. To je objavljeno na Tviter nalogu Vlade.

Prethodno su pojedini mediji javili da su lekari koji upravljaju bolnicama u Crnoj Gori predložili da se zatvore sve granice osim za robu.

KORONAVIRUS U SVETU

Španija i Francuska uvele su još strože mere u borbi protiv širenje korone virusa, broj preminulih i dalje raste u Kini, dok su Sjedinjene Države produžilu zabranu putovanja kao deo vanrednih mera u toj zemlji koje je pre dve dana uveo američki predsednik Donald Tramp.

Trenutno u svetu ukupan broj zaraženih korona virusom iznosi oko 153. 864 ljudi, dok je njih 5. 800 preminulo. Pored Italije, Španija sa 5.753 novih slučajeva je druga najteže pogođena zemlja u Evropi. Više o tome pročitajte OVDE.

DRŽAVLJANI 73 DRŽAVE KOJI ŽELI DA OSTANU U HRVATSKOJ MORAJU U KARANTIN

Državljani 73 države, uključujući zemlje regiona, koji su sinoć od 20 sati ušli na područje Hrvatske moraće 14 dana da borave u izolaciji ukoliko ne nameravaju da nastave putovanje u druge zemlje.

JAPAN: BRŽI RAST BROJA ZARAŽENIH

Broj zaraženih korona virusom u Japanu povećao se u nedelju na 1.484, što je veći rast nego prethodnog dana. Ukupan broj zaraženih uključuje 697 slučajeva sa kruzera Dajmond Princes krstarenja i 14 povratnika čarter letovima iz Kina.

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Japanu je 29, što je za jedan više nego prethodnog dana.

UZBEKISTAN: PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA

U Uzbekistanu je potvrđen prvi slučaj korona virusa, pošto je državljanin te zemlje bio pozitivan na virus nakon povratka iz Francuske. To je prvi slučaj korona virusa u Uzbeksitanu, koji ima 34 miliona stanovnika.

SUPRUGA PREMIJERA ŠPANIJE POZITIVNA NA KORONU

Begona Gomes, supruga španskog premijera Pedra Sančeza, pozitivna je na korona virus. Premijer Sančez, koji nije zaražen, i njegova supruga se dobro osećaju.

HRVATSKA: 39 LJUDI ZARAŽENO KORONAVUROSOM

Kod još jedne osobe s područja Osječko-baranjske županije testiranjem je potvrđena zaraza korona virusom, što je za sada treća obolela osoba od ove infekcije s tog područja i 39. na području Hrvatske.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) prethodno su primljene dve osobe s područja Ernestinova kod Osijeka, kod kojih je u subotu testiranjem potvrđena zaraza korona virusom.

TRAMP NIJE POZITIVAN NA KORONAVIRUS

Predsednik SAD Donald Tramp nije pozitivan na korona virus, prema svedočenju njegovog ličnog lekara. Rezultate testa objavila je Bela kuća nekoliko sati nakon što je Tramp saopštio da se testirao na COVID-19. Više o tome pročitajte OVDE.

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Foto: Profimedia, EPA/SEBASTIAO MOREIRA, EPA/LUCA ZENNARO, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track