HAOS U HOLANDIJI ZBOG KORONE: Korisnici jedne vrste robe blokirali kafiće samo minut posle saopštenja Vlade (VIDEO)
Foto: Screenshot

mora da se duva

HAOS U HOLANDIJI ZBOG KORONE: Korisnici jedne vrste robe blokirali kafiće samo minut posle saopštenja Vlade (VIDEO)

Planeta -

Korisnici marihuane stali su u nedelju ispred holandskih kafića, nakon što je vlada naredila njihovo zatvaranje u pokušaju da obuzda infekciju.

Desetine kupaca formirali su redove pre otvaranja kafića s marihuanom koji možda sedmicama neće više otvoriti svoja vrata.

Popularne holandske kafeterije postale su deo nacionalnog imidža u inostranstvu, baš kao i seks klubovi u čuvenom amsterdamskom kvartu sa crvenim svjetlom, koji je naredio da se zatvore do 18 sati kada se zatvore i drugi kafići i restorani.

"Možda nećemo moći da dobijemo travu u naredna dva meseca, pa bi bilo lepo imati barem malo kod kuće," rekao je Holanđanin Džonatan ispred kafića u Hagu.

Redovi su se pojavili samo nekoliko minuta nakon što su holandski ministri zdravlja i obrazovanja na konferenciji za štampu najavili zatvaranje mnogih poslovnih objekata, kao i svih holandskih škola. Slična scena viđena je širom zemlje, pri čemu su društveni mediji delili slike dugih redova ispred kafića u glavnom gradu Amsterdamu i istorijskom univerzitetskom gradu Utrehtu.

Nekoliko dana ranije ljudi su požurili u supermarkete kako bi sebi kupili toaletni papir i testeninu, ali iznenadna najava zatvaranja kafića značila je da drugi otvaraju druge prioritete.

Redovi su takođe stvoreni u Roermond-u blizu granice s Nemačkom usred straha da će nemačka vlada zatvoriti granicu s Holandijom nakon što je u ponedeljak uvela strogu kontrolu za one koji dolaze iz Francuske, Austrije, Švajcarske, Luksemburga i Danske.

Marihuana nije legalna u Holandiji, ali je 1976. godine posedovanje manje od pet grama dekriminalizirano u okviru takozvane politike „tolerancije“. Redovi za kupovinu marihuane stvoreni su uprkos tome što je ministar zdravlja Bruno Bruins na konferenciji za novinare u nedelju rekao: „Ne pravite previše zaliha. Nije potrebno".

Kurir.rs/Net.hr Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track