VLADAR ZMAJA SA ISTOKA! Sve o čoveku koji POMAŽE SRBIJI u borbi protiv KORONE i vodi Kinu da postane vodeća zemlja sveta
Foto: EPA

si đinping

VLADAR ZMAJA SA ISTOKA! Sve o čoveku koji POMAŽE SRBIJI u borbi protiv KORONE i vodi Kinu da postane vodeća zemlja sveta

Planeta -

Kina se odazvala apelu za pomoć koju je u ime Srbije uputio predsednik Aleksandar Vučić.

Jedan od razloga za ovako brzu reakciju Zmaja sa istoka je i lično prijateljstvo Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Ko je čovek koji vlada Kinom i pod čijom rukom ova zemlja ide ka tome da postane najmoćnija zemlja sveta?

Si Đinping rođen je 1953. godine u Pekingu. Mlađi je sin Si Čongsuna, komunističkog veterana, jednog od osnivača komunističkog gerilskog pokreta u provinciji Šansi i bivšeg zamenika premijera NR Kine. Od 1975. do 1979, studirao je hemijski inženjering na Univerzitetu Cinghua.

Godine 1972, postao je član Saveza komunističke omladine, a 1974. član Komunističke partije Kine.

Tokom izgradnje svoje političke karijere od 1982. godine, služio je u nekoliko kineskih provincija. Godine 1990, postao je predsednik Partijske škole u Fudžouu, a 2000. guverner provincije Fuđen. Godine 2002, postao je član Petnaestog sastava Centralnog komiteta KP Kine, a mandat mu je nastavljen i tokom Šesnaestog sastava. U 2007. godini je nakratko bio sekretar KP u Šangaju.

Na Sedamnaestom kongresu KP Kine, oktobra 2007, Si je postao jedan od devet članova Politbiroa Stalnog Centralnog komiteta KP Kine, što ga je učinilo jednom od najuticajnijih ličnosti u kineskoj politici. Dana 15. marta 2008. izabran je za potpredsednika NR Kine. Ove pozicije verovatno ga čine naslednikom Hu Đintaoa na mestu predsednika NR Kine i sekretara KPK, odnosno vođom tzv. pete generacije vođstva.

Na Osamnaestom kongresu KPK 2012. godine, delegati su ga 8. novembra izglasali za sledećeg predsednika Kine. Dana 15. novembra, Kongres ga je izabrao za novog sekretara Komunističke partije Kine, predsednika Centralne vojne komisije KPK i potpredsednika NR Kine.

Nacionalni narodni kongres izabrao ga je, 14. marta 2013, za novog predsednika Kine, sa 2.952 glasa za, jednim protiv i tri odsutna.

Odmah nakon preuzimanja funkcije predsednika, uputio se u diplomatske posete Rusiji, Tanzaniji, Južnoafričkoj Republici i Republici Kongo.

Si Điping govoreći na kongresu KP Kine 95 godina nakon osnivanja, pozvao je Rusiju u vojni savez kako bi se „okončale imperijalističke pretenzije Zapada“, i stalo na put američkim osvajačkim ambicijama do 2026. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track