AMERIKA UVELA NOVE SANKCIJE IRANU USRED PANDEMIJE KORONAVIRUSA: Nude pomoć u borbi sa koronom, ali nema trgovine naftom
Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

traže oslobađanje amerikanaca

AMERIKA UVELA NOVE SANKCIJE IRANU USRED PANDEMIJE KORONAVIRUSA: Nude pomoć u borbi sa koronom, ali nema trgovine naftom

Planeta -

SAD su uvele nove sankcije Iranu i nastavile da vrše ekonomski pritisak, istovremeno nudeći pomoć Teheranu u borbi protiv korona virusa, ali i zahtevajući od Islamske Republike da oslobodi sve Amerikance zatvorene u Iranu, javlja Rojters.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da Iran razmatra puštanje na slobodu nekoliko američkih državljana, ali je dodao da SAD nameravaju da nastave s maksimalnim pritiskom na Teheran s ciljem da onemogući izvoz iranske nafte.

Sankcije su uvedene nakon što je predsednik Donald Tramp unilateralno povukao SAD iz nuklearnog sporazuma koji Teheran 2015. postigao sa šest vodećih svetskih sila o ograničenju svog nuklearnog programa.

Pompeo je takođe rekao da je američki Stejt department stavio na "crnu listu" devet osoba iz Južne Afrike, Hongkonga i Kine, kao i trojicu Iranaca koji su bili uključeni u "značajne transakcije sa iranskom naftom".

Pompeo nije imenovao trojicu Iranaca, ali je rekao da su oni pod sankcijama, kao i jedna iranska vojna osiguravajuća i investiciona kompanija i njen direktor zbog ulaganja u poslove koji podležu sankcijama.

foto: EPA / Andreas Gora / Pool

U međuvremenu je i američko ministarstvo trgovine najavilo da će na "crnu listu" dodati šest osoba, među kojima je i jedan iranski nuklearni naučnik, kao i 18 korporacija koje su učestvovale u iranskom nuklearnom programu, pakistanskom programu razvoja projektila i nuklearne vojne tehnologije i modernizaciji ruske vojne tehnologije.

Ne navodeći imena, ministarstvo je saopštilo i da će se pod zabranom izvoza naći proizvodi jedne kompaniji iz Irana, dve iz Kine, devet iz Pakistana i pet iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track