FRANCUSKI LEKAR OBJASNIO KOJI LEK LEČI KORONU: Već se koristi protiv malarije, Tramp odmah dao naređenje!
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

slede dodatna ispitivanja

FRANCUSKI LEKAR OBJASNIO KOJI LEK LEČI KORONU: Već se koristi protiv malarije, Tramp odmah dao naređenje!

Planeta -

Ugledni francuski i svetski stručnjak sa univerziteta u Marseju, profesor Didije Raul, ponovo je istakao da su njegova ispitivanja pokazala da se lek hlorokin pokazao delotvoran u lečenju koronavirusa, ap je američki predsednik Donald Tramp saopštio da će u SAD u suzbijanju opake epidemije odmah biti korišćen.

Hlorokin se već uspešno koristio u suzbijanju malarije i artroze.

Dok lekari i naučnici u Evropi i svetu ubrzano rade na pronalaženju vakcine protiv koronavirusa, za šta će biti potrebno možda i godinu dana, profesor Raul je stavio do znanja da je kliničko ispitivanje leka “Plaquenil”, čiji je glavni sastojak hlorikin, pokazalo da je od 24 bolesnika koji su šest dana uzimali taj lek, njih 18 bilo sasvim izlečeno.

Iako su se u stručnim krugovima, kako piše francuski dnevnik Lezeko, čula i mišljenja da je ipak prerano donositi zaključke zato što postupak lečenja hlorokinom nije prošao ustaljene naučne protokole, Tramp je očigledno odlučio da odmah učini sve da spreči naglo širenje epidemije u Americi.

Ipak, ključna američka državna zdravstvena ustanova FDA je saopštila da je Tramp to zatražio, ali da će stručnjaci FDA temeljno ispitati lek i dati svoj sud.

Američki predsednik se pouzdao u nalaze francuskog i svetskog stručnjaka profesora Raula i rekao je da će "praktično odmah na raspolaganje biti stavljen ovaj lek... koji je pokazao prve veoma obećavajuće rezultate".

Osim toga, kineski naučnici su u časopisu Nejčr krajem februara objavili istraživanje koje pokazuje da korišćenje hlorokina omogućilo da se na "uzornom broju obolelih koronavirusa zaustavi upala pluća" i pacijenti izleče u mnogo kraćem roku nego da nisu uzimali taj lek.

Hlorokin je od strane FDA već odavno odobren za korišćenje u lečenju malarije i artroze, ali je direktor ove američke državne ustanove Stiven Han izjavio da su prethodni nalazi nužni da bi se sa sigurnošću moglo znati da je delotvoran i u suzbijanju koronavirusa.

Francuski ministar zdravlja Olivje Veran je istovremeno saopštio da je Francuska odobrila "opsežna klinička ispitivanja" hlorokina sa ciljem da se dođe do potpuno pouzdanih saznanja i potom političke odluke vlasti da se lek odobri.

Dr Raul, jedan od svetski najpoznatijih infektologa, kazoje da je hlorokin, poznat i kao "hidroksihlorokin", već pokazao jasne rezultate, da je to i vrlo jeftin lek, a u ispitivanja i distribuciju hlorokina su već krenuli i instituti i lekari u Iranu, Australiji, Maroku, Izraelu i Belgiji.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track