TRAMP PREPORUČIO LEK ZA KOJI KINA UPOZORAVA DA JE SMRTONOSAN, A DEONICE SKAČU: Samo 2 grama može da ubije ili oslepi!
Foto: Profimedia

važan je profit

TRAMP PREPORUČIO LEK ZA KOJI KINA UPOZORAVA DA JE SMRTONOSAN, A DEONICE SKAČU: Samo 2 grama može da ubije ili oslepi!

Planeta -

Na lek koji je američki predsednik najavio kao moguću liniju lečenja koronavirusa, u Kini su izdata ozbiljna upozorenja i to da može da ubije čoveka u malim dozama od svega dva grama.

Kina, gde se smrtonosni patogen prvi put pojavio u decembru, preporučila je višedecenijski lek protiv malarije hlorokvin za lečenje zaraženih pacijenata u smernicama objavljenim u februaru, nakon što su pokazali ohrabrujuće rezultate u kliničkim ispitivanjima. Ali za nekoliko dana, lekari su bili upozoreni na smrtonosne efekte leka i povukli su njegovu upotrebu.

Do toga je došlo nakon što su lokalni mediji objavili da je studija za virusologiju Instituta Vuhan utvrdila da lek može ubiti odraslu osobu koja je dozirana u duplo većoj količini od preporučene za lečenje, a to je jedan gram.

foto: EPA / Shawn Thew

Kako američka agencija za hranu i lekove nije odobrila lek za lečenje bolesti poznate kao Covid-19, kinesko iskustvo može biti u proučavanju lekova koje je odobrio Trump, kao i izvršni direktor Tesle Elon Musk.

Hlorokin je bio u prvoj grupi terapija koje su kineski naučnici identifikovali kao efikasne u suzbijanju novog koronavirusa. Klinička ispitivanja na oko 130 pacijenata pokazala su sposobnost leka da smanji težinu bolesti i ubrza čišćenje od virusa, navelo je kinesko Ministarstvo nauke i tehnologije.

foto: Youtube/Printscreen

Hlolokvin fosfat zvanično je preporučen 19. februara u smernicama o lečenju Covid-19 koje je objavila kineska Nacionalna zdravstvena komisija, zajedno sa još nekoliko lekova, poput Kaletra i arbitola kao lekova pritov gripa. Komisija je preporučila ne više od 10-dnevnog tretmana hlorokina za odrasle pacijente od 500 mg - pola grama - dva puta dnevno.

Pošto je pokrenuto na stotine kliničkih ispitivanja kako bi se proučilo potencijalno lečenje koronavirusa, deonice proizvođača lekova i biotehnoloških kompanija zabeležile su ogromne dobitke sa nadom da će ova industrija doživeti rast.

foto: Profimedia

Ali istorija prethodnih epidemija virusa poput ebole i zika pokazuje mali uspeh u stvaranju održivih terapija. Neki potencijalni lekovi razvijeni su tek nakon što su se epidemije već smanjile merama zadržavanja.

Kinesku preporuku da se u lečenju koristi hlorokvin brzo su stigla ozbiljna upozorenja.

Dva dana nakon ažuriranja smernica za lečenje, zdravstvene vlasti u provinciji Hubei - najteže pogođenom kineskom regionu gde je počela epidemija i koja čini većinu od preko 80.000 pacijenata - zatražile su od bolnica da pažljivo prate i odmah prijave bilo koja neželjena dejstva hlorokvin fosfata, navodi se u izvještaju lokalnog medija "The Paper".

foto: Profimedia

Poznato je da lek ima kratkotrajne neželjene efekte kao što su mučnina, dijareja i zujanje u ušima, dok dugotrajna upotreba nepovratno može uništiti vid. Zabranjeno je za trudnice jer može izazvati urođene nedostatke kod beba.

Kineska zdravstvena komisija revidirala je dozu u obaveštenju 29. februara o pooštravanju upotrebe hlorokina. Lek se ne može davati trudnicama, onima sa srčanim bolestima, trajnim oboljenjima jetre i bubrega, oštećenjem sluha, kao i pacijentima koji uzimaju antibiotike kao što su azitromicin i steroide.

Sada se može davati samo pacijentima u dobi od 18 do 65 godina na sedmodnevnom tretmanu. Pacijenti težine preko 50 kilograma mogu uzimati 500 mg dva puta dnevno - uobičajenu dozu - dok će oni ispod te težine lek primati samo jednom dnevno nakon dva dana primene, u skladu sa poslednjim smernicama.

Žena iz Vuhana bila je dokaz koliko smrtonosan hlorokin može biti kada se pređe preporučena doza. Šangajski časopis je 25. februara objavio da je ona uzela 1,8 grama leka koji je naručila putem interneta nakon što je posumnjala da ima koronavirus. Koronu nije imala, ali je zbog ovog zbog leka došlo do maligne srčane aritmije koaj može izazvati iznenadnu smrt pa je hitno primljena na odeljenje intenzivne nege.

Kurir.rs / Bloomberg, foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track